Mnoho maminek se ptá, jestli je kojení spolehlivou antikoncepcí před dalším otěhotněním. Přečtěte si, jaké jsou možnosti ochrany před těhotenstvím po porodu i v období kojení.

Porodila jsem přirozenou cestou

Pokud jste porodila přirozenou cestou, je vám po odchodu z porodnice v propouštěcí zprávě doporučeno dodržovat období šestinedělí. Znamená to, že byste měla dodržovat přísný hygienický režim, často se sprchovat a porodní poranění udržovat v čistotě a suchu. Z důvodů očistků, které odcházejí z vaší dělohy, je nutné pravidelně měnit hygienické vložky a mýt si ruce před každým kojením. Do režimu šestinedělí také patří sexuální abstinence z důvodu možné infekce.

Po tomto období byste měla navštívit svého lékaře ke kontrole po porodu. Pokud jsou porodní poranění zhojená a očistky dále neodcházejí, je možné opět začít se sexuálním životem.

I přesto, že budete kojit a nebudete mít pravidelnou menstruaci, je možné otěhotnění. Čím častěji budete kojit, tím je antikoncepční efekt výraznější, ale i tak se nedá na kojení jako metodu antikoncepce spoléhat.

Možnosti antikoncepce po porodu

1. Bariérová metoda

První možností je metoda bariérová – tedy používání ochranných prostředků jako je prezervativ. Výhodou je ochrana před nežádoucí infekcí.    

2. Antikoncepční pilulky 

Další možností jsou antikoncepční pilulky, které obsahují pouze hormon gestagen. O jejich užívání se poraďte se svým lékařem. Samozřejmě jsou bezpečné pro vaše miminko i v průběhu kojení.

Pokud nekojíte a užívala jste kombinovanou hormonální antikoncepci dříve, opět se poraďte se svým lékařem, zda bude vhodné v užívání pokračovat.

3. Spermicidní gely

Spermicidní gely, ty je možné také využít, ale pro riziko infekce nejsou v poporodním období nejvhodnější.

4. Nitroděložní tělísko

Nitroděložní tělísko, to je další z metod, o které si můžete promluvit se svým lékařem. Zavádí se do dělohy a existují jak hormonální, tak nehormonální varianty. Zajišťují komfortní metodu ochrany před nežádoucím otěhotněním, na kterou nemusíte denně myslet.

Rodila jsem císařským řezem

Pokud jste rodila císařským řezem, je dodržování šestinedělí velice důležité.  Neměla byste zvedat těžké věci, udržovat jizvu v čistotě a snažit se maximálně odpočívat.

Možnosti antikoncepce jsou stejné jako po vaginálním porodu, jen u nitroděložního tělíska se musí vyčkat delšího období po porodu, aby bylo zavedení bezpečné.  Kompletní informaci vám poskytne váš lékař.

Po císařském řezu se nedoporučuje minimálně rok otěhotnět znovu pro riziko nedostatečného zhojení jizvy, proto je ženám antikoncepce po porodu aktivně nabízena.