Pláč miminka nemusí znamenat vždy hlad

Novorozenec si narození po ponechává z bříška flexní držení těla. To znamená, že ještě neumí natáhnout ručičky i nožičky v plném rozsahu. Tato flexe se postupně uvolní v prvním měsíci a miminko se postupně rozbalí. Díky této flexi neumí miminko ležet rovně na zádech. Kam spadne hlavička, tam se nakloní celé tělíčko. Protože pro novorozence je vše nové, i to že je kolem něj velký prostor, změna teplot, světlo náhle tma, často se lekají. Například pouhý závan vzduchu může miminko vytrhnout ze spánku a polekat jej. Leknutím rozhodí ručičky a tím se poleká ještě víc a začne plakat. Samotná nestabilita, a to že musí pracovat proti gravitaci, je pro miminko nové a velice náročné. Do teď si plavalo ve vodě v ohraničeném prostředí se stabilní teplotou.

Maminky si často myslí, že když miminko začne náhle ze spánku plakat, tak že je čas jít jíst, protože má určitě hlad. Miminko pak přímá potravu ve velmi nepravidelných intervalech a někdy bohužel velmi často po sobě, kdy ještě nestačilo strávit mlíčko z minulého kojení. Pak vznikají koliky a velké bolesti bříška a miminka jsou po té k neutišení a pláčou ještě víc. Maminky se dostávají do bludného kruhu :-(

 


Vytvořte miminku správné podmínky pro dobrý vývoj.

Abychom miminku pomohli se dobře uvolnit a najít stabilní polohu, musíme mu na to vytvořit správné podmínky. Ideální je, aby miminko od narození leželo na péřové zavinovačce, která mu vytvoří hnízdečko, ve kterém se bude cítit velmi podobně jako u maminky v bříšku. Díky tomuto pohodlí a hlavně pocitu bezpečí bude miminko lépe odpočívat a bude klidné.

Denní rituál a pravidelný režim je pro miminko v prvním roce života nejdůležitější.

Proto doporučuji maminkám udělat si denní režim od narození tak, že miminku dopřejeme jak klidný s dostatečný odpočinek, ale také pohyb a možnost pracovat se svým tělem. Vytvořit miminku podmínky a prostředí, aby se mohlo dobře vyvíjet, a v každém období jeho života mu dáme ty správné podněty.