Jizvy jsou obvyklou strastí po porodu. A vás jistě zajímá, jak dlouho se hojí. Přečtěte si náš článek, ve kterém se vše dozvíte.

Každý porod s sebou nese i určité riziko poranění porodních cest. Poranění jsou lékařem ošetřena ještě na porodním sále obvykle v místním umrtvení. Délka hojení pak závisí na jejich rozsahu. Hojení však můžete napomoci tím, že se budete řídit radami, které jsme pro vás připravili v tomto článku. A pokud přece jen budete chtít poradit s něčím speciálním, nebo budete chtít jen utěšit, nebojte se ozvat se našemu týmu poradců.

Proč jsou občas potřeba stehy

Po porodu potřebuje ošetření porodních poranění většina maminek - ať už kvůli tomu, že rodily císařským řezem, nebo kvůli epiziotomii (tak se odborně nazývá nástřih hráze), nebo proto, že došlo k poranění rodidel při průchodu miminka porodními cestami. Poranění vznikají častěji, pokud rodička tlačí v době, kdy porodní cesty nejsou ještě úplně otevřené, nebo při rychlém průběhu porodu. Ačkoliv se porodní asistentky a lékaři snaží při porodu jednotlivým poraněním předejít, ne vždy je to možné z ohledem na bezpečnost miminka i maminky.

Při porodu může dojít k poranění hráze (oblast mezi pochvou a konečníkem), zevních rodidel - malé a velké stydké pysky, pochvy nebo děložního čípku. Epiziotomie (nástřih hráze) se dnes již u všech rodiček standardně neprovádí, ale pouze tehdy, kdy může nástřih zabránit hrozícímu většímu spontánnímu poranění rodidel, které by se pak komplikovaněji hojilo, nebo je ohroženo miminko a musí se mu maličko pomoci.

Jak dlouho se budou hojit?

Porodní  poranění se šije stehy ze vstřebatelných materiálů, takže je není potřeba po porodu odstraňovat.

Když se sešívá hráz, obvykle následné hojení trvá 2 až 4 týdny, ale každá žena se hojí jinak, je možné, že zrovna u vás to bude trvat trochu déle. Desátý poporodní den obvykle kousky stehů, které se nevstřebaly, mohou odpadnout na kalhotky, proto se jich nelekejte. Operační rána po císařském řezu se obvykle hojí zhruba 6 týdnů, ale opět je všechno individuální.

Je velmi důležité, abyste o ránu řádně pečovala a abyste celou oblast udržovala v maximální čistotě a suchu. Jedině tak bude mít vaše tělo ideální podmínky k tomu, aby se vše rychle zahojilo. Důležité je pravidelné sprchování rány, a pokud se jedná o poranění hráze, pak také používání speciálních prodyšných poporodních hygienických vložek a kalhotek. Vyhnete se tím komplikacím, jakými je prodloužené hojení či infekce.

Jak urychlit hojení po porodu?

  • Při poranění rodidel udržujte celou oblast šití v maximální čistotě a suchu, ránu pravidelně sprchujte a vždy důkladně osušte. Pravidelně vyměňujte hygienické vložky a používejte jemný vícevrstvý toaletní papír.
  • Také ránu po císařském řezu udržujte v čistotě a suchu. Nezatěžujte zbytečně břišní stěnu. Dejte pozor na dráždění rány okrajem spodního prádla.
  • Zkuste zmírnit bolest tím, že na postižená místa přiložíte pytlík s ledem nebo speciální chladicí gelový polštářek zabalený do čistého kapesníku nebo do buničiny. Ovšem pokaždé jen na chvíli. Ledový obklad pomůže zmírnit otok, ale pokud je přiložený příliš dlouho, omezuje zároveň průtok krve celou oblastí.
  • Maminkám s poraněním hráze bývá v porodnici k dispozici nafukovací kruh. Tím, že na něm budete sedět, například během jídla nebo návštěv, omezíte přímý kontakt rány s tvrdou podložkou a tím snížíte její bolestivost.
  • Neseďte přímo na tvrdé podložce
  • Snažte se být co nejvíce v klidu - pravidelně odpočívejte a fyzickou zátěž omezte na minimum.
  • Cvičte speciální cviky na posílení dna pánevního tak často, jak jen to je možné. Díky těmto cvikům se zvýší prokrvení celé oblasti a hojení tak může probíhat rychleji.
  • Snažte se dodržovat zdravý jídelníček s vysokým obsahem vlákniny a pijte dostatek tekutin. Omezíte tak riziko zácpy a tím i namáhání pánevního dna a rány při tlačení na stolici.

Pokud máte nepříjemný pocit v oblasti rány, její okolí je zarudlé nebo bolestivé, případně pokud rána krvácí, pak o tom co nejdříve informujte svého ošetřujícího lékaře. Ten váš stav zhodnotí a rozhodne o dalším léčebném postupu.