Být v klidu v příjemném prostředí a správně dýchat - to je klíčem k úspěšnému zvládnutí vašeho velkého dne - porodu vašeho očekávaného miminka.

Moje rada ohledně porodu zní: Snažte se být co nejvíce v pohodě. Na porod jste se s největší pravděpodobností psychicky i fyzicky dobře připravila již v předporodním kurzu. Nyní se nebojte udělat cokoli, co vám pomůže, abyste se cítila lépe - pokud máte chuť sténat a uleví se vám, nebo chcete chodit po místnosti, klidně do toho. Pokud byste chtěla vědět více o tom, jak se můžete připravit na porod, promluvte si se svým lékařem.

Užitečné tipy, jak se připravit na svůj velký den

Pokud budete vědět, co vás čeká a kdy se co stane, budete určitě daleko více v pohodě a budete mít větší přehled o tom, co se s vámi právě děje. Následující tipy vám pomohou naplánovat si alespoň něco předem.

#1 Hledejte rady

Určitě neuděláte chybu, když absolvujete předporodní kurz. V něm se dozvíte co nejvíce potřebných informací, dokážete se díky nim na porod lépe připravit a dostane se vám tam také podpory ze strany ostatních maminek. Klidně můžete absolvovat více různých předporodních kurzů. Pokud nevíte, kde se takové kurzy konají, zeptejte se na to svého gynekologa v těhotenské poradně. Myslete jen na to, že rámcově se na všech kurzech dozvíte stejné věci, ale některé detaily se mohou lišit, proto z toho nebuďte nervózní.

Na trhu je řada příruček, článků a instruktážních videí, pomocí nichž se můžete na porod lépe psychicky připravit. Pokud navštěvujete předporodní kurz, zeptejte se své instruktorky, které příručky doporučuje ona sama, abyste se vyhnula méně profesionálnímu zpracování.

Mnoho užitečných rad dostanete od svého gynekologa - určitě vám rád zodpoví veškeré vaše dotazy ohledně průběhu porodu a období kolem něj.

#2 Vyberte si zařízení, které vám bude nejlépe vyhovovat

Pokud bydlíte kousek od porodnice či porodního centra a neprojevují se u vás žádné komplikace, můžete klidně po část první doby porodní zůstat doma - samozřejmě pokud s tím bude souhlasit lékař. Doma budete mít své soukromí, vlastní postel, koupelnu i jídlo, prostě všechno, co byste mohla potřebovat. I v první době porodní je ale dobré miminko monitorovat, proto pokud jsou kontrakce pravidelné, nutí vás prodýchat, do porodnice vyrazte. S odtokem vody plodové nebo s krvácení neváhejte vůbec.

#3 Navoďte si příjemnou atmosféru

Na porodní sál si pravděpodobně budete moci vzít pár osobních věcí, o kterých si myslíte, že by vám mohly u porodu pomoci. Domluvte se s porodní asistentkou na možné úpravě prostředí a atmosféry tak, aby na vás vše působilo co možná nejpříjemněji.

Domluvte se s porodní asistentkou na možné úpravě prostředí a atmosféry tak, aby na vás vše působilo co možná nejpříjemněji.

Po předchozí domluvě by neměl být problém vzít si například:

  • Přehrávač s oblíbenou hudbou - ať už relaxační nebo pořádný rock.
  • Aromatické vonné oleje, na které jste zvyklá a můžete si je nakapat třeba na kapesník, který pak můžete po celou dobu držet v ruce.
  • Barevnou lampičku - jste zvyklá na svou lampu, která mění barvy? Vezměte si ji s sebou a během porodu si budete připadat skoro jako doma.
  • Náramek, přívěsek nebo cokoli pro štěstí.
  • Anebo si vezměte do ruky třeba malé ponožtičky  pro vaší statečnou bojovnici nebo udatného bojovníka, který se akorát dostává na svět.

#4 Snažte se zůstat uvolněná

Pro správný průběh porodu je důležité, abyste zůstala co nejvíce a co nejdéle klidná a uvolněná. A to jak psychicky, tak fyzicky. Proto se snažte v jednotlivých fázích porodu správně dýchat  tak, jak jste se to naučila v předporodních kurzech. Důležité je také, abyste věnovala pozornost pokynům, které vám bude dávat lékař a porodní asistentka.

Správné dýchání umožní, že svaly, které budete při porodu používat, budou dobře zásobené kyslíkem. Velký přísun kyslíku bude potřebovat během porodu i vaše miminko. Vám samotné klidné a pomalé dýchání v době mezi kontrakcemi pomůže k lepšímu uvolnění a nabrání nových sil.

#5 Pracujte se svým tělem

Vašemu děťátku pomáhá během porodu obyčejná zemská přitažlivost. Proto pokud můžete, snažte se alespoň chvílemi zůstat ve vzpřímené poloze a pohybovat se. Vzpřímená poloha neznamená automaticky, že byste musela stát nebo chodit - můžete si dřepnout, kleknout, můžete si sednout na porodní míč anebo se jen opřít o postel.

Poloha při porodu

Pro porod neexistuje žádná ideální poloha - nejlepší je ta, která vám zrovna v danou chvíli bude nejvíce pomáhat a ulevovat od bolesti. Pokud jste na začátku porodu ještě doma, pak se můžete třeba projít po schodech. Nebo se zkuste párkrát protáhnout v bocích. Anebo možná budete chtít být na všech čtyřech jako kočka, chvílemi klečet nebo se jen občas předklonit a opřít o postel nebo o partnera.

Nebojte se zakřičet si

Při porodu vám může také pomoci, když si trochu zakřičíte, takže se neomezujte! Nebojte se a vzpomeňte si na hráčky tenisu. Ty se při Wimbledonu také nebojí uvolnit fyzické napětí hekáním nebo sténáním, a to je přitom sledují miliony lidí. Neplatí to však ve druhé době porodní, kdy křikem uniká vzduch, který je potřeba ke správnému využití vašich břišních svalů k vytlačení miminka.

#7 Vyzkoušejte si sama, co je pro vás nejlepší

Při porodu můžete využít nejrůznější prostředky tišících bolest, ať už jsou to farmakologické metody tišení bolesti, nebo ty přírodnější.

Na porodním sále je obvykle k dispozici vana nebo sprcha - na unavené svaly působí teplá voda přímo blahodárně. V dobách mezi kontrakcemi, zejména v první době porodní, si dopřejte teplou sprchu.

Masáž, prosím

Úžasně uklidňující je také lidský dotyk - požádejte svého partnera, aby vás pohladil nebo aby vás držel za ruku, když máte kontrakce. Pokud máte u porodu s sebou partnera, kamarádku nebo dulu, poproste je o jemnou masáž chodidel nebo zad v křížové oblasti. Nejenže to bude příjemný zážitek, ale uleví vám též od bolesti. V některých porodnicích nabízejí v první době porodní aromaterapeutickou masáž, kterou provádí vyškolená porodní asistentka.

#8 Požádejte ostatní o podporu

Odborné studie ukazují, že ženy, které mají s sebou na porodním sále chápavého partnera nebo jinou spřízněnou osobu, která jim poskytuje během porodu oporu, nevyužívají tak často prostředky tišící bolest a mají snazší porod.

Určitě si o svých pocitech promluvte s lékařem nebo s porodními asistentkami. Pokud vás cokoli trápí nebo něčemu nerozumíte, prostě se jich zeptejte. Lékaři a sestry vám jistě pomohou, abyste se cítila uvolněná a abyste věděla, co se s vámi děje.