V závěru těhotenství se může stát, že bude důvod váš porod uměle vyvolat. Nemusí to být pouze kvůli přenášení, ale třeba i proto, aby byl porod co nejvíce bezpečný pro vás a vaše miminko. Přečtěte si, co vyvolání porodu obnáší, abyste se zbytečně nemusela ničeho obávat.

Porod obvykle nastává mezi 37. a 41. týdnem těhotenství, kdy je tělo maminky na porod připraveno, pokud ale porod nenastane při normálním průběhu těhotenství do zhruba týdne od termínu porodu, je nutné mamince maličko pomoci. Přečtěte si, jaké jsou možnosti pro vyvolání porodu, jen tak budete vědět, o čem lékaři hovoří a budete aspoň trochu klidnější. Pokud se budete i tak chtít na cokoliv zeptat, poraďte se svým lékařem.

Proč je občas potřeba uměle vyvolat porod?

Porod je potřeba uměle vyvolat z řady důvodů, které vám jistě lékař vysvětlí:

  • Odtekla vám plodová voda, ale kontrakce nenastaly samovolně, miminku hrozí infekce.
  • Máte normální průběh těhotenství bez komplikací, ale přenášíte od termínu porodu více než týden.
  • Ve vašem těhotenství nastaly komplikace buď na vaší straně – cukrovka, vysoký krevní tlak, infekce nebo na straně miminka – např.: malý, nebo naopak příliš velký růst, pak se porod vyvolává z důvodu co největší bezpečnosti pro vás i miminko

Co znamená samotné vyvolání porodu?

Vyvolání porodu znamená přivolat kontrakce, které nenastaly samy. Maminky vyvolaný porod pociťují stejně individuálně, jako porod přirozený. Od bolestivých kontrakcí uleví stejná dechová cvičená, jaká jste se naučila v předporodních kurzech, nebo léky k tišení bolesti, které vám nabídne nemocniční personál.

Může se stát, že vaše tělo ještě není na porod úplně připraveno, proto může někdy trvat i několik dní, než se podaří všechno optimálně připravit k samotnému porodu.

Někdy naopak může být průběh poměrně rychlý. Celou dobu budete pod dohledem personálu nemocnice a vždycky vám budou zodpovězeny všechny vaše otázky. Proto nepanikařte a těšte se na své miminko. 

Lékaři dokáží porod vyvolat mnoha způsoby. Zde uvedený seznam vám prozradí víc o způsobech, jak lze uměle vyvolat porod:

  • Hamiltonův hmat - Zní to děsivě, ale jde o proces, který je hodně podobný vaginálnímu vyšetření. Lékař při vyšetření uvolní dolní část vaku plodových blan od děložního čípku a tím může zvýšit citlivost receptorů, které mohou pomalu rozběhnout děložní kontrakce. Pokud je tato procedura úspěšná, porod začíná během následujících 24 až 48 hodin (tato metoda ovšem nefunguje vždycky, takže nemějte obavy, když to nevyjde).
  • Protržení vaku plodových blan - Pokud je váš vaginální nález dostatečně připravený, pak lze protrhnout vak plodových blan, který uzavírá plodovou vodu, dlouhým tenkým nástrojem. Pro vás je to naprosto nebolestivá metoda a umožní nastoupení kontrakcí tím způsobem, že hlavička miminka se více posune do pánve a opět podráždí receptory, které povedou ke vzniku kontrakcí. Někdy nejsou kontrakce dostatečně silné, proto se musí tato metoda zkombinovat s metodami jinými. V průběhu celého procesu je nutné sledovat reakci miminka na CTG záznamu.
  • Prostaglandin - Jde o hormon, který vyvolává porod. Prostaglandinová indukce se dá aplikovat ve formě gelu, či jako tabletka, která se umístí do pochvy, nebo v případě připraveného vaginálního nálezu do děložního hrdla. Opět má za úkol buď připravit vaginální nález, pokud se tělo nestihlo připravit samo, nebo vyvolat kontrakce, které povedou k úspěšnému porodu miminka.
  • Oxytocin - Podává se pomocí infuze do žíly. Opět má za úkol vyvolat děložní kontrakce. Může se stát, že jeho úkol bude pouze kontrakce posílit, nebo zpravidelnit. Často je kombinován s jinými metodami vyvolání porodu. S infúzí se budete moci pohybovat, stát, pocházet po místnosti, ulevit si od bolesti na míči. 

Důležité je proto vědět, že vyvolání porodu není nic jiného, než pomoci vašemu tělo ke kontrakcím, které vedou k porodu děťátka. Někdy samotnému vyvolání porodu předchází příprava na vyvolání, aby vaše tělo dostalo ty správné signály, že je čas přivítat miminko na světě.