Abyste měla dostatek energie i potřebných živin pro sebe i pro své miminko, je nutné se i v období kojení stravovat zdravě.

Zdravá strava při kojení

Pokud kojíte, energie a živiny, které ve stravě přijmete, se využijí ve vašem těle a přechází i do mateřského mléka. Mateřské mléko je v některých případech jediným zdrojem potravy pro nejmenší děti. V případě, že dítě nekojíte, i tak je pro vás zdravá strava velmi vhodná - díky vyvážené zdravé stravě si udržíte dobrou kondici a budete mít dostatek energie.

Kolik kalorií navíc bych měla sníst, když kojím?

Kojení klade na tělo ženy určité nároky – denně byste tedy měla přijmout zhruba o 500 kcal více než žena, která nekojí.

Proto je důležité pravidelně jíst a nezapomínat ani na zdravé svačinky, které vám pomohou doplnit energii.

Na diety při kojení raději zapomeňte

Během kojení rozhodně nezařazujte přísné nebo jednodruhové diety, vhodné není ani hladovění – jak pro vás, tak i pro dítě by toto bylo negativní. Raději se soustřeďte, aby byla vaše strava pestrá, přijímala jste dostatek ovoce a zeleniny a dalších důležitých zdrojů živin.

Co jíst při kojení?

Nejde jen o to, kolik toho sníte, ale také co jíte. Vhodné je zařazovat pravidelně dostatek potravin. Mrkněte na naši infografiku a zjistěte z čeho by se měl skládat jídelníček kojící maminky, jaké potraviny jsou vhodné při kojení a doplnění důležitých živin.

Ovesné vločky

Ovesné vločky

Zasytí a dodají zdravou energii. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, která slouží jako prevence proti zácpě. Obsahují také železo, které pomáhá předcházet chudokrevnosti, kterou trpí v tomto období mnoho maminek.

 Lesní plody

Lesní plody

Jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají ničit volné radikály a chrání tak buňky před poškozením. Zvyšují také kvalitu mateřského mléka. Jsou důležitým zdrojem vitamínů a minerálů, které pomáhají k budování imunitního systému.

 Mandle

Mandle

Mandle jsou bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin a komplexních sacharidů. Kromě toho v nich najdete spoustu vitaminu E a kyseliny listové, kterou vaše miminko potřebuje k růstu. Kupujte však jen mandle, které jsou ve slupce, protože právě ta je zdrojem antioxidantů.

 Ryby

Ryby

Nejvhodnější jsou ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, které jsou nezbytné pro správný vývoj nervového systému a mozku děťátka. Nejbohatší rybou na tyto kyseliny je losos. Vhodné jsou také sardinky, makrely a tuňák. Mořské ryby také obsahují vitamín D a jód. Ten je důležitý pro správný duševní vývoj a vývoj metabolismu. Maminka by si tedy měla dopřát ryby 2x i 3x týdně.

 Mléčné produkty

Mléčné produkty

Mléčné produkty jsou ideálním zdrojem dobře stravitelných bílkovin a vápníku. Vhodný jsou například cottage cheese, tvaroh, řecký jogurt či podmáslí. V období kojení by se maminky měly vyhnout tučným sýrům.

 Mrkev

Mrkev

Mrkev je bohatým zdrojem beta karotenu a vitamínu A, který je důležitý pro zrak. Pomáhá udržovat zdraví pokožky, kostí, vlasů a zubů. Její chuť se může projevit i v chuti mateřského mléka, a tak může děťátku pomoct si na tuto chuť zvyknout již od samého začátku. Nejlepší je dušená mrkev s kapkou olivového oleje.

Špenát

Špenát a listová zelenina

Listová zelenina by měla tvořit podstatnou část jídelníčku kojící maminky. Špenát obsahuje velké množství vitamínu A, kyselinu listovou a pomáhá vytvářet nové krvinky, které jsou důležité zejména pro ženy, které ztratily mnoho krve při porodu. Špenát by se měl kvůli obsahu šťavelanů konzumovat s mléčnými produkty (smetanou či mlékem) nebo vajíčkem.

 Sušené datle

Sušené datle

Datle jsou bohatým zdrojem vápníku a rychlým zdrojem energie. Vedle toho obsahují zvýšené množství vlákniny a dobře poslouží jako přírodní sladidlo – ať už ve smoothie nebo ovesné kaši.

 Avokádo

Avokádo

Zdravý zdroj nasycených a nenasycených tuků, které jsou nezbytné pro vstřebání v tucích rozpustných vitamínů D, E, K a A. Dále obsahuje důležité živiny jako draslík, hořčík a antioxidanty. Obsahuje také biotin, který pomáhá při vypadávání vlasů, které trápí mnoho maminek.

 Voda

Voda

Hydratuje a napomáhá produkci mléka, proto by maminka měla vypít před i po každém kojení minimálně sklenici vody. Ideální je neperlivá voda nebo fenyklový čaj. Vhodné jsou i ředěné ovocné a zeleninové šťávy.

Zdravá strava dodá vám i vašemu děťátku energii, kterou oba tolik potřebujete. Samozřejmě to neznamená, že občas nemůžete zhřešit nějakým tím pamlskem! 

Každé děťátko je jiné. Maminky by měly sledovat, které potraviny děťátku vyhovují a které naopak způsobují nadýmání, koliky či nespavost. Pomoci maminkám může záznamníček, kde si mohou vést informace o tom, co během dne snědly a jak na to dítě reagovalo.

Trápí vás padání vlasů? Zjistěte, jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku v článku padání vlasů po porodu a při kojení!