Chutnají vašim dětem zeleninové a masozeleninové příkrmy? Pak je načase zavést i ovocné příkrmy, a to nejčastěji jako dopolední nebo odpolední svačinku.

Ovocné příkrmy - kdy s nimi začít?

Začínejte vždy zeleninou, protože ta má trpkou chuť a je méně chuťově výrazná. Pokud byste zavedla ovoce jako první, dítě by si na chuť zeleniny mohlo hůře zvykat. Občas se ale setkávám i s dětmi, které zeleninu dobře přijmou a naopak odmítají ovoce, protože je mírně nakyslé.

Jsou to výjimky, ale každé děťátko je zkrátka jiné, a to platí i při zavádění příkrmů.  Vždy však mějte na paměti, že je dobré začít jen s jedním druhem ovoce, než si dítě zvykne, pak teprve můžete vyzkoušet další druh ovoce, to je důležité hlavně pro zjištění případné alergické reakce.

Jaké druhy ovoce jsou vhodné?

Na výběr máte skutečně z mnoha ovocných druhů, ale doporučujeme začít s:

Chybu neuděláte ani s broskví, švestkami, nebo blumou. Citrusy, čerstvé jahody a maliny či exotické ovoce se doporučuje zavést až později, i když nové poznatky neprokázaly, že oddalování zařazování potenciálních alergenů do stravy dítěte by mělo vliv na to, zda se potravinová alergie projeví.

Jak ovocný příkrm připravit?

Není nic jednoduššího:

  1. ovoce umyjte,
  2. nakrájejte,
  3. krátce poduste v malém množství vody,
  4. poté rozmixujte na hladké pyré.

Ze začátku je vhodné ovoce loupat, tím snížíte množství případných alergenů a ovoce bude pro začátek pro dítě i lépe stravitelné. Rozhodně pyré nepřislazujte a nemíchejte jablka s hruškami a podobně, abyste případně mohla vyloučit nesnášenlivost.

V případě, že nemáte domácí jablíčka, ale kupovaná, ujistěte se, že nebyla postříkaná žádným chemickým postřikem a také, zda nejsou červivá. Pokud jste takové jablíčka nenašla, můžete se spolehnout na naše jablečné přesnídávky.

Kousky pro první zoubky

Když je kojenec už větší, můžete jablko jen nastrouhat nebo rozmačkat banán, aby v nich byly malé kousíčky podporující kousání.

Starším sedícím kojencům, nejdříve však po uk. 8. měsíci, již po konzultaci s pediatrem můžete nabídnout i ovoce do ručičky.

Je však potřeba děťátko bedlivě hlídat, nepodávat mu malé kousky ovoce, které by mohlo vdechnout a vyhnout se slupkám (např. na jablku).

Může ho po ovoci bolet bříško?

Ovoce můžete později také přidávat do obilných kaší, případně do ovoce rozdrobit dětskou sušenku. Jakmile si všimnete, že je děťátko opruzené nebo má často koliku a nafouklé bříško, je nutné pomýšlet na to, že některý druh ovoce mu nesedl. Zkuste ho pak vysadit a po pár dnech uvidíte.

Ovoce vždy po ruce

Nejste si jistá kvalitou ovoce na trzích nebo v obchodech? Žádný strach. Můžete svému děťátku ke svačině nabídnout lahodné hotové ovocné příkrmy, které neobsahují přidaný cukr, konzervanty ani barviva. Zaručují také nejvyšší kvalitu použitých surovin na rozdíl od ovoce neznámého původu. Koupit se dají v praktickém balení, které můžete mít vždy po ruce, ať jdete s miminkem kamkoliv.

TIP: Starším kojencům a batolatům můžete nabídnout hedvábné 100% ovocné přesnídávky v kapsičce. Děťátko tak může začít zkoušet nejen nové ovocné chutě, ale i objevovat, co zvládnou jeho šikovné prstíčky.