Při zavádění příkrmů se začnete děťátko pomalu seznamovat s různými potravinami, které se stanou součástí jeho vyvážené stravy od snídaní až po přesnídávky. O správném momentu zavádění příkrmů se poraďte se svým lékařem. Nebo se zeptejte nás.

Od tekutin až po kousky

Zavádění příkrmů není nic jiného než postupné převedení vašeho děťátka z výhradní konzumace mléka na pevnou stravu. Mléko však bude i nadále nedílnou součástí jeho jídelníčku, protože obsahuje celou řadu zásadních živin. Protože je ale děťátko čím dál čilejší, bude pevná strava v jeho zdravém a vyváženém jídelníčku také čím dál důležitější. Je to vzrušující fáze v životě vašeho děťátka a také jedna z klíčových. Pro zdravý vývoj děťátko potřebuje různé živiny, a to pro vývoj jak fyzický, tak psychický.

Je to postupný proces, kdy vaše děťátko nejprve přechází od tekutin na pyré, pak na menší kousky a nakonec na potravu nakrájenou na větší kousky. Připravte se na to, že je kolem celého procesu spousta nepořádku! Ale pocit zadostiučinění, když se to poprvé povede, ten za to stojí!

Objevujte nové chutě

Zavádění příkrmů není jen o tom, že děťátku naplníte bříško. V této fázi vývoje jsou již děti velice bystré a rychle se učí. Čím více chutí jim dopřejete, tím pravděpodobnější bude, že budou mít v dospělosti raději víc jídel, což bude zárukou jejich vyvážené stravy. Vaše děťátko se naučí vyrovnávat s novým a nezvyklým pocitem v pusince.

Během příštích několika měsíců se naučí jíst ze lžičky a nové konzistence ho naučí kousat a polykat, takže bude nakonec schopné jíst větší kousky. Posílí si tak svaly, jež bude postupem času potřebovat k mluvení.

Co dělat, když děťátko příkrm odmítá?

Mějte stále na paměti, že zavádění příkrmů je mnohdy založené na pokusu a omylu. Pro dítě, které bylo až dosud zvyklé pouze na mléko (ať už mateřské nebo umělé), je to veliká změna a může to pro něj být nelehké období – a pro vás také. Obrňte se trpělivostí, vaše dítě si musí zvyknout na nový pocit v ústech a musí se naučit kousat. Hlavně se ničím netrapte, možná to budete muset zkusit až 15 x, než si vaše děťátko zvykne na nějakou novou potravinu.