Příchod miminka do rodiny je velká změna. Některé maminky mají obavy, protože nemají žádné zkušenosti. Naše rady by vám měly pomoci se ve všem zorientovat.

#1 Nenechte se vystresovat

Je naprosto normální, když budete ze začátku trochu zaskočená. Až si zvyknete na koloběh kolem děťátka, vše pro vás již bude snazší. Proto se prvních několik týdnů zaměřte jen na sebe a děťátko. Nesnažte se zvládnout příliš mnoho věcí naráz a klidně požádejte někoho o pomoc.

#2 Nechte si poradit

Pokud hledáte radu, obraťte se na partnera, rodinu, přátele, lékař nebo dětskou sestru. Některé maminky hledají pomoc na diskuzních fórech, kde mohou najít nejrůznější tipy a zkušenosti ostatních maminek. Není také na škodu najít si nějakou maminku v okolí nebo zajít do mateřského centra, kde se můžete podělit o zážitky a strávit trochu času s ženami, které prožívají totéž co vy. Zjistíte, že jste na tom všechny stejně.

#3 Vy to zvládnete

Není třeba lámat si příliš hlavu s tím, jestli něco děláte správně, nebo ne. Pokud používáte zdravý rozum, nemůže se nic hrozného stát. My vám rádi poradíme například jak držet děťátko, jak ho krmit, jak přebalovat a s mnoha dalšími běžnými úkony.

#4 Zapojte i ostatní

Nesnažte se všechno zvládnout sama. Ať se zapojí i rodina a přátelé. Uvidíte, že celá řada lidí kolem vás je celá žhavá do toho, aby přidala ruce k dílu, jen nevědí, co přesně byste potřebovala. Nebojte se je proto oslovit. Zde pro vás máme několik tipů, jak je zapojit:

  • Namísto toho, abyste při návštěvě pobíhala kolem a snažila se všechny pohostit, ukažte jim, kde je kuchyně, a požádejte je, aby se obsloužili sami. Když budete mít štěstí, uvaří vám třeba i oběd.
  • Prarodiče a blízcí přátelé se už nemohou dočkat, aby mohli pochovat vaše děťátko. Využijte toho a dopřejte jim, aby se mohli nad novým přírůstkem do rodiny dostatečně rozplývat.
  • Nákupy s malým dítětem nejsou žádný med, tak co kdyby vám známí nakoupili, až budou v obchodě nebo ve městě?

Vyzkoušejte nákup potravin on-line! V dnešní době už si můžete celý nákup nakoupit prostřednictvím on-line obchodů, které vám dovezou nákup až ke dveřím od bytu. Doprava buď bývá zdarma nebo za ni zaplatíte pár korun, ale toho času, který ušetříte!

#5 Nezapomínejte sama na sebe

Spousta maminek zapomíná na to, že péče o dítě stojí spoustu sil, a zapomínají i samy na sebe. Dbejte na to, abyste dostatečně spala a pořádně jedla, je to nezbytné pro to, abyste měla dost psychických a fyzických sil na všechny ty úkoly, které vás každý den čekají.