Aby vaše děťátko hezky rostlo, musí dostávat všechny důležité živiny. Podívejte se na náš přehled toho, co by měl obsahovat každý jídelníček.

Jedno jediné jídlo nemůže dítěti poskytnout všechny živiny, které potřebuje, proto je důležité naučit děťátko jíst co největší možné množství nejrůznějších potravin. Když mu budete podávat pestrou stravu, zaručíte, že bude mít všechny potřebné bílkoviny, sacharidy, vitamíny a minerály, jež potřebuje pro zdravý růst a vývoj. Protože toho děťátko ještě tolik nesní, každá lžička hraje v jeho stravě důležitou roli, protože díky ní dostane přesně to, co potřebuje. Pokud se chcete zeptat na něco ohledně dětské stravy, obraťte se na nás.

Děti potřebují jinou stravu

Vyvážená dětská strava se liší od té naší. Na rozdíl od stravy dospělých, jež by měla v ideálním případě obsahovat méně tuků a naopak hodně vlákniny, by dětská strava měla obsahovat relativně vysoký podíl tuků a méně vlákniny. I když je vláknina zdraví prospěšná, je pro malý, ne zcela vyvinutý trávicí trakt těžko stravitelná a navíc hodně zasytí. Vaše děťátko by tak po ní mohlo být příliš plné, takže už by nemělo chuť na jiné věci, které obsahují energii a živiny, jež dítě v této fázi svého vývoje tolik potřebuje.

Nutriční nároky vašeho dítěte se budou během jeho růstu měnit, ale v každé fázi to bude vždy vyvážený poměr živin a energie, který bude nezbytný pro jeho zdravý vývoj. Dětský žaludek je až 6 x menší než žaludek dospělého, proto by měla být každá lžička, kterou vaše dítě sní, plná těch nejlepších živin a dalších prospěšných látek.I to je jeden z důvodů, proč by děti měly jíst malé porce vícekrát denně a ne jen několik větších jídel. Pestrost nade vše.

Pestrost je velice důležitá!

Ať už mluvíme o snídani, hlavních jídlech nebo svačinkách, vaše děťátko by během nich mělo dostat co největší množství nejrůznějších potravin – červené maso, drůbež, různé ovoce a zeleninu, mléčné produkty, obiloviny, rýži, těstoviny a brambory. Různé potraviny obsahují různé živiny, které společně tvoří základ vyvážené stravy, jež je klíčová pro zdravý růst a vývoj. Pestrost v jídlech a chutích je velice důležitá zvláště během prvního roku, kdy se tvoří budoucí chuťové preference, ve věku dvou let už může být obliba některých potravin dost zafixovaná, kolem osmého roku už je to hotová věc.

Různé potraviny a jejich přínos (aneb výživová pyramida)

Potraviny dělíme do 5 různých skupin podle obsahu živin, které mají pro vývoj děťátka různý přínos. Následující výčet Vám pomůže se v nich zorientovat:

Potraviny obsahující sacharidy – pečivo, obiloviny (včetně těstovin a rýže) a brambory. Tyto potraviny dodávají energii, kterou vaše dítě potřebuje k růstu a vývoji. Mělo by dostat jednu porci některé z těchto potravin ke každému jídlu.

Ovoce a zelenina – čerstvá nebo zmražená, případně v již hotových zeleninových či ovocných příkrmech. Ovoce se zeleninou obsahují celou řadu vitamínů a minerálů, jež jsou pro vývoj Vašeho dítěte nezbytné. Vaše dítě by mělo denně sníst dvě porce ovoce a dvě až tři porce zeleniny různých druhů a barev.

Mléko, sýry a jogurty – tyto potraviny obsahují velké množství bílkovin, vápníku a také částečně i vitamínů a minerálů. Dítě potřebuje jíst tyto potraviny alespoň 3x denně, ať už v podobě samostatného jídla, pití nebo jako ingredienci v jídle. Do této kategorie samozřejmě patří i mateřské mléko a kojenecká mléka, která jsou doporučována místo kravského mléka až do 3 let věku dítěte. Mateřské nebo kojenecké mléko by mělo v 6. měsíci tvořit polovinu všeho, co dítě za den sní – minimálně 1000 ml za den (od vyššího věku můžete nahradit jednu dávku mléka 1 jogurtem nebo jiným mléčným výrobkem). Jogurty (nikoli nízkotučné nebo přislazované) můžete zkusit od 8. měsíce, nevhodné jsou v této době smetanové jogurty a krémy. Tvrdé sýry jsou vhodné až od 9. měsíce věku, měkké až od 1 roku.

Maso, ryby a jejich náhražkymaso (drůbeží, králičí, jehněčí, telecí i hovězí), vejce (pozor na bílek, ten raději do 1 roku ne), a luštěniny jako čočka, zelené fazolky, hrášek jsou nenahraditelným zdrojem bílkovin, železa (zvláště červené maso) a omega-3 mastných kyselin (zvláště ryby). Tyto potraviny by mělo dítě jíst 1 až 2x denně.

Potraviny s vysokým obsahem tuku a cukru – malé dítě přijímá z tuků až 45 % denního energetického příjmu (oproti 30 - 35% u dospělého). Tuky musí být vysoce kvalitní, vybíráme rostlinné oleje obsahující omega-3 mastné kyseliny, např. slunečnicový,řepkový, kukuřičný či olivový! Pozor si také dávejte na příliš vysoký obsah tuků ve smetanových krémech s dětskými obrázky na obale. Sladkosti by se v dětském jídelníčku neměly objevovat, místo nich podáváme dítěti ovoce, ovocné a jogurtové svačinky nebo speciální dětské sušenky s nízkým obsahem cukrů.

Pozor na sůl

Také byste měli hlídat množství soli, kterou dítě denně sní, vyvarujte se přidávání soli do jídel, protože tak můžete zatěžovat malé dětské ledviny, které se stále ještě vyvíjejí.