Vaše děťátko je čilejší a zvědavější než dříve a pro objevování světa potřebuje vyváženou stravu, která mu dodá tak potřebnou energii. Nechte v jídle větší kousky, díky kterým se váš malý průzkumník naučí kousat a pozná nové chutě.

Od kašiček ke kouskům

Děti, které se dokáží samy postavit, sice vypadají veliké, ale přesto mají malinký žaludek– až 6x menší než žaludek dospělých. Proto jsou i jejich nutriční nároky specifické. Z toho důvodu je důležité každé sousto jídla, které sní. Jakmile už dítě zvládne rozmačkanou stravu, je na čase přejít na kousky. Pokud potřebujete jakoukoli pomoc s krmením děťátka, jsme tu pro vás!

Správný výživový mix

I když už je váš malý objevitel zvyklý na mnohem dospělejší chutě a zvládá i větší kousky, většina dospěláckých jídel pro něj není absolutně vhodná, protože obsahuje příliš mnoho soli, cukru a vlákniny. Ač se my, dospělí, často snažíme vyvarovat tuků v našem jídelníčku, děti stále ještě potřebují vyšší příjem zejména rostlinných tuků, jelikož ty jsou pro ně důležitým zdrojem energie. Podávejte mu co nejpestřejší jídlo:

  • mléko,
  • kaši či jogurt k snídani,
  • spoustu bílkovin,
  • zeleniny k hlavnímu jídlu,
  • ovoce a mléčné výrobky ke svačinám.

Díky tomuto složení stravy dodáte jeho tělíčku správný poměr vitamínů a minerálů, bílkovin a tuků, které potřebuje k růstu. 

Vyvarujte se nadměrnému množství soli, protože dítě v tomto věku by mělo sníst maximálně 1 g soli denně.

Kousáš, kousám, kousáme

Tím, že budete do jeho stravy zavádět hrubší konzistenci v podobě větších kousků, mu pomůžete s rozvojem kousacích dovedností a posílením řečového svalstva. Jídlo rozmačkané na malé kousky je ideálním způsobem jak připravit vaše dítě na opravdické kousání a ne jen převalování jídla v pusince.

Objevování nových chutí

V této fázi je důležité zvykat dítě na náročnější chutě v podobě složitějších receptur příkrmů. Zeleninové směsi, přesnídávky z míchaného ovoce a ovocné snídaně, to vše naučí vaše děťátko mít rádo pestrou stravu. Pestrost by měla spočívat i v tom, že by se v jeho jídelníčku měly objevovat různé druhy masa (krůtí, králičí, hovězí, telecí, …).