Sůl nad zlato. To ovšem neplatí v případě dětského jídelníčku. Dítě není malý dospělí, a tak mějte na paměti, že méně je někdy více.

Proč nadmíra soli škodí?

Největší riziko nadměrného příjmu sodíku v kojeneckém a batolecím věku spočívá v přetěžování dětských ledvin, které v tomto období ještě nejsou dost zralé.

Slaná chuť je jen zvyk

Druhým obecně podceňovaným rizikem je pěstování návyku na slanou chuť, který je zpravidla velmi silný a s rostoucím věkem se dále stupňuje. Už tak nepříznivý účinek přesolených potravin děti kvůli silnému pocitu žízně, který je s takovou konzumací spojen, ještě znásobují bohatým zapíjením, bohužel nikoliv vodou, ale sladkou limonádou. Tato kombinace, která se vzájemně dále podporuje, vede k prudkému rozvoji nadváhy a obezity u školních dětí, která je dnes velmi závažným problémem.

Důkazem toho jsou údaje deklarující výskyt obezity u dětí v uplynulých letech. Zatímco v roce 2008 byla obezita diagnostikována u 24 527 dětí ve věku 0 – 14 let, v roce 2014 už to bylo 31 440 dětí (Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky).

A nutno podotknout, že obézních dětí je ve skutečnosti ještě více, protože ne u všech byla obezita diagnostikována.

Jak nad solí v jídelníčku dětí vyzrát?