Přechod od mléka k pevné stravě je pro vaše děťátko velká ale nezbytná změna, protože čím je starší, tím méně mu bude mléko stačit. Nejdříve se bude muset naučit přijímat jídlo ze lžičky a zvyknout si na jednoduché chutě. Z našeho článku se dozvíte, kdy a jak začít s příkrmy.

Kdy začít

Pokud je vaše miminko plně kojené a prospívá, doporučujeme vám, abyste s příkrmem počkala do ukončeného 6. měsíce

Pokud vaše dětátko plně kojené není, může Váš pediatr rozhodnout o dřívějším zavedení příkrmů.

Bližší informace, o tom, jaké signály dítě vysílá, když je zralé na přechod na příkrmy najdete ve článku: Jak poznám, že nastal správný čas na zavádění příkrmů.

Čím začít

Začněte příkrmem z jednoho druhu zeleniny, postupně přecházejte na vícedruhové zeleninové příkrmy. Během dvou až tří týdnů můžete začít zkoušet i příkrmy s přídavkem libového masa (králičího, kuřecího, krůtího…). Takto nahradíte polední mléčnou dávku. Další měsíc nahraďte i druhou mléčnou dávku ovocným nebo ovocno-mléčným příkrmem , z něhož se stane dopolední nebo odpolední svačinka. Ovocné příkrmy nepřislazujte, protože děti pak neslazené pokrmy začnou odmítat a navíc budou mnohem více ohroženy zubním kazem.

Jak začít

Na počátku dejte děťátku ochutnat jednu, dvě čajové lžičky. Postupně pak přidávejte, a to i vícekrát denně. Ideální je zkoušet přikrmování ve chvíli, kdy dítě není příliš hladové, jinak bude frustrované, ani však ve chvíli, kdy je najedené příliš, protože na nové jídlo nebude mít ani místo, ani chuť. Úplně nejlepší je to zkoušet po poloviční dávce mléka než obvykle.

Konzistence příkrmu

Různé konzistence zavádějte postupně. Začněte od těch nejjemnějších zeleninových (masozeleninových) a poté ovocných pyré (ovoce zavádějte až po zelenině, děťátko zvyklé nejprve na sladkou chuť ovoce by vám zeleninu později odmítalo). Děťátko se totiž musí nejdřív naučit převalovat jídlo v pusince zepředu dozadu a poté ho spolknout. Jemné konzistence se dobře polykají a výborně tráví, takže s nimi bude mít děťátko nejméně práce.

Když tento první krok zvládne, přejděte na hrubší konzistenci, kterou musí děťátko před spolknutím trochu zpracovat čelistmi. Ve třetím kroku se musí už děťátko naučit vypořádat se s malými kousky. Správnou konzistenci snadno určíte podle věkového určení. Každé děťátko je ale jiné, takže pokud by vašemu drobečkovi ještě nevyhovovala konzistence určená pro jeho věk, buďte trpělivá a zkoušejte konzistenci jemnější.