Zdravotníci upozorňují, že by se se zaváděním příkrmů u plně kojených dětí nemělo začínat dříve než v uk. 6. měsíci věku. U nekojených dětí je možné po poradě s pediatrem začít s příkrmy dříve, ne však před uk. 4. měsícem. Každé dítě je však jiné a my pro vás máme tipy, jak rozeznat růstový spurt od doby, kdy začít s příkrmy.

Nejde o růstový spurt?

V období mezi třetím a pátým měsícem věku prochází mnoho dětí růstovým spurtem - zrychleným růstem, kvůli němuž mohou mít větší hlad než obvykle. Je důležité nezaměnit růstový spurt se signály začátku přikrmování, protože v této fázi se jejich trávicí trakt potřebuje ještě vyvíjet a není zralý na pevnou stravu, i kdyby to byla ta nejjemnější kašička. Buďte trpělivá, dítě krmte častěji a řiďte se jeho signály. Zhruba do týdne by se vše mělo vrátit k normálu. Nezapomínejte na to, že s příkrmy byste nikdy neměla začínat před ukončeným 6. měsícem věku dítěte. A taky nezapomeňte na to, že se vždy můžete poradit s naším týmem odbornic na live chatu.

Je už vaše děťátko připravené na zavádění příkrmů?

Protože je vaše děťátko čím dál čilejší, spaluje také více energie. Objevuje spoustu nových podnětů, hbitě zvedá nožičky, pase koníčky a z toho všeho jednomu vyhládne. Z toho vyplývá, že brzy už mu nebude stačit jenom mlíčko a bude potřebovat něco, z čeho bude moci čerpat spoustu živin a energie. Toto období přichází zhruba mezi ukončeným čtvrtým a pátým měsícem - je to doba, kdy budete začínat přikrmovat.

  • Jaké vám může dávat signály?
  • Dítě po běžné dávce mléka pláče a chce ještě pít
  • Dítě nevydrží do dalšího krmení a je nervózní, případně si žužlá ručičky
  • Zatímco dříve spalo v noci klidně, teď se začíná budit na krmení
  • Ani během dne nespí klidně, budí se nebo špatně usíná
  • Dítě vás fascinovaně pozoruje, když jíte a také se může po vašem jídle natahovat.