Naučte své miminko, aby mu první příkrmy chutnaly, vznikne tak „láska na první lžičku“ a vy budete mít o starost méně.

Je samozřejmé, že chcete, aby vaše dítě dostávalo jen to nejlepší. Ovšem ne vždy se to daří. Podle průzkumů totiž každé druhé batole v České republice nedostává tolik zeleniny, kolik by potřebovalo. Je také možné, že váš mrňousek zeleninu při prvním pokusu vyplivnul, a možná totéž udělal podruhé i potřetí. Není se čemu divit, na nové chutě si musí zvyknout. V každém případě byste měli pamatovat na to, že nikdy ničeho nedocílíte, když budete svoje dítě k jídlu nutit. Chce to tedy trpělivost!

Do začátku patří zelenina

První příkrmy jsou pro život vašeho děťátka klíčové! Když si totiž dítě osvojí zdravé stravovací návyky již na samém začátku, bude k nim mít s velkou pravděpodobností dobrý vztah i později a nebude prohlašovat, že co je zelené, je „fuj“. 

Je také známo, že děti, které nemají problém se zeleninovými příkrmy, jedí i v pozdějším věku více zeleniny než děti, kterým rodiče nabízeli nejprve například ovoce.

Příkrmy pod dohledem

Nebojte se postupně do příkrmového jídelníčku zařazovat různé chutě a různé druhy zeleniny. Českým batolatům tato pestrost chybí. Přitom seznámení se s různými chutěmi vytvoří u dítěte předpoklad, že i později bude snáze přijímat ty nové.Kdykoliv sáhnete po dalším druhu zeleniny, dejte batoleti tuto chuť okusit nejméně desetkrát až patnáctkrát, než konstatujete, že dítěti opravdu nechutná. A když pro své děťátko začnete připravovat příkrmy, vybírejte jen ty nejlepší suroviny. Pokud pocházejí z obchodu nebo ze zahrádky, nemusí být vždy kvalitní. Proto větší jistotu představují dětské příkrmy, které na rozdíl od čistě domácí kuchyně procházejí pravidelnou kontrolou.