Dívejte se na svět očima svého novorozeňátka. A vyrobte mu hračku, která ho zaujme už několikátý den po narození. Zabere vám to jen pár minut.

 Zrak se malým miminkům vyvíjí postupně a paradoxně u rodičů tolik oblíbenou růžovou a světle modrou barvu vnímají až jako jednu z posledních. Na začátku totiž rozeznávají jen kontrastní barvy. Nejvíc je tedy zaujme černobílá kombinace barevjednoduché tvary. Velké investice do rozvojových hraček tedy raději ještě odložte a vyrobte svému miminku černobílý závěsný ornament nad postýlku.

Potřebujeme jenom:

  • čistě bílý papír nebo čtvrtku
  • černobílou tiskárnu nebo tlustou černou fixu
  • karton a lepidlo
  • dvě silnější špejle (asi 25 cm)
  • provázek nebo stužku
  • lepící pásku

Volte jednoduchost ornamentu

Na internetu se můžete inspirovat například zadáním anglického spojení do vyhledávače„contrast cardboards for newborns“. Pro začátek vyberte co nejjednodužší ornament. Může to být jen několik kruhů nebo velký černý obdélníček na bílém podkladu. Dejte svému miminku čas, aby se v tom našem složitém světě plném tvarů postupně orientovalo. Vždyť ve vašem bříšku toho moc nevidělo, tak je teď pro něj nové i to, co vám připadá obyčejné.

Překreslíme a podlepíme

Ornament si překreslete na bílý papír nebo si ho vytiskněte na černobílé tiskárně. Vyzkoušejte více velikostí a uvidíte, na kterou děťátko nejlépe zareaguje. Minimálně bych ale volila 10 cm v průměru. Menšího obrázku už by si novorozeňátko asi hůře všimlo.

Vystřihněte obrázek včetně bílého pozadí a podlepte čtvrtkou nebo kartonem. 

Na zadní stranu nalepte dva provázky tak, aby vytvořily kříž. Připevněte je lepící páskou v rozích.

Doprostřed kříže navažte provázek nebo stužku, za kterou kartičku uchytíte ke kolotoči.

Výroba kolotoče

Vyrobte si takové 4 kartičky a každou připevněte provázkem na jeden konec tyčky. Tyčky pak v jejich polovině svažte tak, aby tvořily pravý úhel. Vytvoříte tak jakýsi kříž.

Připevněte to celé miminku na hrazdičku nebo nad postýlku a už jen sledujte, jak vaše hračka zaujme jeho očíčka.

Už váš malý objevitel pase koníčky? Rozprostřete kolem něj kartičky a nechte ho je očíčkama prozkoumávat a sledovat. 

Hračky zavěšujte tak, aby na ně miminko vidělo i bez zakloněné hlavičky. Tedy spíše do úrovně bradičky a krčku, než do úrovně očí nebo čela.