Hrajeme si s míčky 5x jinak

Sami dobře víme jak náročné je vymýšlet stále novou zábavu pro nejmenší a proto pro vás máme tipy na jednoduché hry pro vaše děťátko. Jistě vás potěší, že k hraní nepotřebujete nic speciálního -  stačí pořídit barevné míčky a zbytek věcí najdete s velkou pravděpodobností doma. A dalším bonusem je, že aktivity jsou vhodné domů i ven – pro krásné letní dny jako dělané!

Míčkové muffiny

Nechte děťátko „upéct“ míčkové muffiny! Recept je jednoduchý: vysypat míčky na zem a jeden po druhém nandávat do plechové pečící formy.

Pokud chcete malému kuchaři hru maličko zpestřit, přidejte mu silikonové (nebo papírové) košíčky na muffiny, do kterých může míčky nandat a teprve potom je přenášet do plechové formy.

Lovení míčků z vody

Hry s vodou jsou u většiny dětí nejoblíbenější, však to znáte! Nechte svého malého vodomila lovit míčky z vody. Pestré balónky může vytahovat rukou, naběračkou na špagety nebo třeba cedníkem.

Vhazování míčků do krabice

Najděte doma papírovou krabici, do které udělejte otvor, dva, tři.. počet záleží na vás a na velikosti krabice. Do těchto otvorů nechte děťátko vhazovat míčky.

TIP: pokud vaše děťátko začíná rozlišovat barvy nebo pokud chcete do hry zapojit staršího sourozence, můžete jednotlivým otvorům přiřadit rozdílné barvy a váš malý objevitel může přiřazovat míčky do stejně barevných dírek.

Pouštění míčků

I u této aktivity si vystačíte s papírovou krabicí – resp. s kouskem papírové krabice, ze kterého uděláte dráhu pro kutálející se míčky. Nezapomeňte „silnici“ ohnout po stranách, aby míčky z vytyčené trasy nevypadávaly.

TIP: Až vaše děťátko pouštění míčků dolů omrzí, nechte ho posílat míčky směrem nahoru a pokuste se je při zpáteční cestě společně chytat rukama.

Malování míčkem

No dobře.. na zdi už se váš malý Picasso vyřádil, teď mu zkuste nabídnout jiný prostor, na kterém dá průchod svému uměleckému já. Stačí vám plastová krabice, plech na pečení, podnos nebo třeba tác – jedinou podmínkou je, aby byl dost vysoký a míčky z něj nemohly vyklouznout. Do krabice vystlané papírem dejte hromádky různých barev (například prstové barvy nebo tempery) a opatrně k nim přidejte míčky. Vaše práce tím končí a teď nechte tvořit svého malého umělce, jehož úkolem je naklánět krabici na všechny světové strany a nechat tak míčky „malovat“.

Pokud se obáváte, že i přes vyšší okraje mohou míčky vyklouznout ven, zabalte krabici (se vším co ní něm je) opatrně do potravinářské folie.

Aktivity nenáročné na přípravu jsou vhodné například na narozeninovou oslavu – skvěle zabaví malé raubíře. Pokud dumáte nad tím, jaké pohoštění oslavencům připravit, nechte se inspirovat piknikovými pochoutkami nebo dětem upečte domácí brumíky – úspěch je zaručen.