Druhý trimenon je obdobím, kdy dítě přechází do pohybu na bok a následně na bříško

Druhý trimenon 3-6 měsíců 

Po ukončeném třetím měsíci, kdy dítě zvládá první vzpřímení a stabilní ležení na zádech, přejde do dalších pohybů. Druhý trimemon je obdobím, kdy dítě přechází do pohybu na bok a následně na bříško, ve kterém musí zvládnout další o stupeň vyšší, tzv. druhé vzpřímení.  

Kolem 4. a 5. měsíce se poprvé dostane za osu svého těla, což znamená, že si v poloze na zádech bude umět sáhnout například pravou ručičkou po hračce nad levou polovinou těla, čímž se rozpohybuje k obratům na bok. Na bok se správným způsobem dítě dostane tak, že zvedne nožičky nad podložku, nakročí si jednou nožičkou a za ručičkou půjde přes osu svého těla, až se dostane na bok.  Děti zvedané od narození nabalením umí tento pohyb velice dobře. 

 Na boku bude dále trénovat bočního vzpřímení, což je pro něj velice důležité ke správnému zapojení a posílení šikmých břišních svalu.  

 Vleže na zádech zvládá dítě ležet stabilně a přirozeně zvedá nožičky tak, že mezi 4. a 5. měsícem si ručičkami osahává třísla a kolena. V 6. měsíci se dostává ručičkou až na bérce. 

 Vrcholnou dovedností šestého měsíce je druhé vzpřímení s opěrnými body o natažené ruce, rozvinuté dlaně a dolní části stehen. Tato dovednost je velice důležitá pro budoucí pohyb na čtyřech. Dítě tak posílí svaly paží, zad a břišní svaly. 

Na co by měly maminky dávat pozor?

Především na to, že při pohybu na bok a poté při přetočení na bříško, by se nemělo dítě zaklánět. Dítě by nemělo při přetočení využit opření nožičky o patu, nebo se dostat do přetočení švihem. V poloze druhého vzpřímení, tzn. kolem šestého měsíce, by dítě nemělo být převážně v pozici letadla a rozpažovat paže, a rozhodně by nemělo mít těžiště těla na pupíčku nebo na hrudníčku. Pokud tomu tak je, by bylo dobré s dítětem cvičit formou her a dostatečně mu zpevnit bříško. 

 Vleže na zádech by se dítě nemělo snažit dostat z lehu do sedu. Nevhodné je také propínání nebo křížení nožiček. 

Pokud maminky uvidí u svého dítěte jakýkoliv z uvedených příkladů, měly by se na to zaměřit a sledovat dítě, jak často a jak dlouho tyto nešvary provádí. Pokud to přetrvává déle než týden, bylo by dobré, aby se maminka poradila s odborníkem. V tomto raném období se dá ještě vše v pohodě napravit, mnohdy pouhou manipulací nebo cvičením formou her. Do 9. měsíce si dítě ukládá stereotyp pohybu, proto je důležité jej motivovat tak, aby do pohybu šlo správně.  

Vhodné hračky 

  •  Pěnové puzzle nebo pevně fixovaný koberec, na kterém bude mít dítě prostor k pohybu.
  • Hračky různých tvarů a materiálů. Ploché hračky, knížky, obrázky, atd., aby se dítě mělo čím zabavit v poloze na bříšku a přitom mělo krásně protaženou šíji a nezaklánělo hlavičku.

Hračky umisťujeme kolem dítěte vždy v jeho dolní části, aby bylo motivováno za hračkou jít do pohybu, ale nezaklánělo se. 

Mrkněte také na video o vývoji miminka 4 - 6 měsíců!