Jednou ze superschopností malých neposedů je rozházet hračky po celém domě. Přišel však čas na to, aby vám s nimi i pomohli zpět na své místo.

Každá maminka to dobře zná. Celá domácnost je chvíli uklizená, ale stačí okamžik a superschopnost jejího malého neposedy dokáže zase hračky rozházet do všech koutů místnosti. Děti totiž mívají rády chaos a pocit, že mají své hračky vždy a všude po ruce. A často to nejsou jen hračky, ale také hrnce, hygienické potřeby, zemina z květů ...


Kdo to bude uklízet?

Tentokrát se to pokusíte uklidit spolu. Na každé děťátko platí něco jiného, avšak většina z nich si ráda hraje na dospěláka, rády pomáhají a rády si hrají.

  1. Vysvětlete mu proč je to nutné

    Na hračky, které jsou úplně všude se často omylem šlape. To může způsobit nejen velkou bolest, ale i zničení hračky samotné. Kdo by měl rád bolest či ztrátu oblíbené hračky? Při vysávání a uklízení se mohou ztratit jednotlivé části hraček, a tak se s nimi už nedá hrát. To přece nechceme, a proto dnes uklidíme spolu.

  2. Udělejte z toho časovou záležitost, ať nemá pocit, že uklízel celý den

    Před obědem uklidíme s čím jsme se hráli, a pak se půjdeme spolu napapat. Vyzkoušejte tuto taktiku před jeho oblíbenými aktivitami - návštěva kamaráda, či procházka na hřiště. Tento postup se snažte opakovat každý den až se z toho prostě stane rutina.
  3. Nedovolte mu vytáhnout si vše na jednou.

    Domalovali jsme, tak nyní spolu uklidíme barvy a až pak si můžeš hrát s autodráhou.
  4.  Buďte flexibilní

    Batolata si často staví vlastní stany, dráhy, bunkry a podobné hry, které jim zaberou občas i celý den. Nenuťte je uklidit nedokončené hry, se kterými si ještě chtějí hrát. Mohlo by je to frustrovat a kromě toho takové hraní rozvíjí jejich kreativitu a vytrvalost. Jakmile pozorujete, že se již této hře nevěnuje, začněte poukazovat na to, že je čas hru zase uklidit.
  5.  Uklízejte spolu a udělejte z toho zábavu

    Malé děti rády pomáhají svým rodičům. Zkuste si vymyslet vlastní uklízecí písničku, kdy každý zpívá, co právě jde uložit a kde to uloží. Nastavte si budík a hrajte závody, kdo dřív uloží panenky či autíčka do krabice. Učte se při tom barvy, či jiné věci, které děťátko zajímají. Popište mu zábavně hračku, kterou chcete, aby zvedl a odložil a nechte ho ať jí uhodne a najde.
  6. Rozdělte úklid na menší části

    Uklidit celý pokoj najednou odradí nejen batole, ale i starší děti. Zkuste mu uklízení rozkouskovat na jednotlivé úkoly. Po seřazení autíček do řady ho pochvalte a po chvíli ho poproste, aby ještě uspořádal knížky do sloupečků. Kousek po kousku a najednou je celý pokoj uklizený!

     

  7. Usnadněte si to

    Děťátko se bude lépe orientovat ve barvených boxech nebo krabicích označenými nálepkami uloženými v policích, které mu budou snadno dostupné. Pokud má oblíbené pohádkové postavy, zkuste mu nakoupit úložné prostory s motivem jeho oblíbeného pohádkového hrdiny. Čím jednodušší a rychlejší je manipulace s úložným prostorem, tím snadněji a rychleji mu uklízení půjde.

Nezapomeňte


Nemůžete očekávat perfektní a důkladný pořádek. Chvalte ho za každý pokus a projevenou snahu. Ujistěte ho, že to, co dělá je skvělé a stále se ho snažte vhodně motivovat, aby v tom i nadále pokračoval.