Jak fungují ovulační testy? Jak je správně použít? Pro koho jsou vhodné, to všechno si přečtete v následujicím článku.

Ovulace znamená uvolnění zralého vajíčka z vaječníku do vejcovodu. Uvolněné vajíčko je schopno oplodnění cca 24 hodin. Většinou se uvolňuje pouze jedno, vzácně i dvě, potom vznikají dvouvaječná dvojčat

Jak fungují ovulační testy?

Ovulační testy zjišťují, zda ovulace vůbec probíhá, stanovením luteotropního hormonu z moči. Při zvýšení hladiny tohoto hormonu dochází k ovulaci a uvolnění vajíčka z měchýřku- folikulu ve vaječníku. Pouze po uvolnění vajíčka je možné splynutí se spermií, tedy i možnost otěhotnět.  K zjištění plodných dnů – dnů, kdy je nejvyšší šance kotěhotnění, je většinou nutné ovulační testy provádět i několik dnů za sebou.

Jak se ovulační testy používají?

Ovulační testy se používají podobně jako testy těhotenské. Stanovení hormonu se provádí z moči, ale na rozdíl od testu těhotenského, neměla by to být moč ranní. Testy by se měly provádět v průběhu dne. Je dobré používat testy ve stejnou denní dobu a vyvarovat se přílišnému pití, aby moč nebyla příliš zředěná. Proužek se tedy ponoří do moči a poté se vyhodnotí výsledek.

Jak poznám pozitivní a negativní test?

  • Pokud je proužek světlejší než kontrolní, nebo je viditelný proužek pouze jeden, pak je test negativní.
  • Pokud je proužek stejné barvy nebo tmavší než kontrolní, pak je test pozitivní.

Pro správné stanovení plodných dnů je dobré znát délku svého menstruačního cyklu a někdy je nutné provádět ovulační testy i několik dní za sebou. Nejvhodnější doba k pohlavnímu styku s výsledkem otěhotnění je cca od tří dnů před ovulací.

Kdy je vhodné testy používat?

Pokud se snažíte o miminko déle než půl roku při intenzitě nechráněného pohlavního styku minimálně dvakrát týdně, pak se poraďte se svým lékařem.

Sama můžete testy využít, pokud chcete vědět, kdy jsou vaše plodné dny, kdy tedy přibližně ovulace nastává. Testy jsou volně prodejné v lékárnách, jejich cena se pohybuje v desítkách korun, existují ale i dražší v řádu stokorun.

Kromě testování vzorku moči je možné testovat i vzorek slin. Testy, které toto umožňují, jsou dražší variantou běžných ovulačních testů.