Stáhněte si brožuru a zjistěte, jak se bude postupně vyvíjet vaše děťátko.

Nejdůležitější je vědět, co všechno by mělo dítě do jednoho roku zvládnout z hlediska jednotlivých dovedností, jejich posloupnosti a techniky provedení. Každé dítě je jiné, a proto bude zvládat dané dovednosti v jiném týdnu/měsíci svého života. Je ale důležité, aby vývojové etapy zvládlo dobře a hlavně aby je nepřeskočilo.

Je mnoho aspektů, které vývoj výrazným způsobem ovlivňují. Jedná se např. o vlivy dědičné, porod, způsob každodenního handlingu, tedy nošení dítěte, oblékání, přebalování, krmení atd. Existují však určité zákonitosti, kterými se vývoj zdravého děťátka řídí a podle nichž je možné rozpoznat individuální rozdíly ve vývoji nebo odchylky od typického vývoje.

Pozorujte své miminko

Vývoj dítěte je rozdělený do takzvaných trimenonů. V každém trimenonu by mělo dítě zvládnout určité dovednosti. Maminky bývají těmi nejlepšími diagnostiky svého dítěte. Právě ony pozorují své miminko a tráví s ním velkou část svého času.

Jejich postřehy jsou proto pro odborníka tím nejlepším vstupem pro odhalení případných problémů. Pro lepší přehled máte zde brožurku, kde jsou všechny dovednosti vypsány.

Brožurku si můžete nechat na památku, a také si do ní zaznamenat, kdy a jak vaše miminko určité dovednosti zvládlo.

STáHNOUT BROžURU