Jak je to s intimními hrátkami v průběhu vašeho těhotenství? Změní se vaše touhy a chutě a je to bezpečné pro vás a vaše budoucí miminko?

Je nutné zdůraznit, že následující text se týká maminek, které mají bezproblémový průběh těhotenství a pohlavní styk jim nebyl lékařem z nějakého důvodu zakázán. Většinou lékař nedoporučí pohlavní styk pokud dochází ke krvácení v prvním trimestru, nebo pokud hrozí předčasný porod v trimestru druhém a třetím. Pokud byste měla nejasnosti, neváhejte nás kontaktovat a o svých pocitech si promluvit si s ošetřujícím lékařem.

Jaké bude mé vnímání sexuální touhy v těhotenství?

Každá žena a budoucí maminka vnímá i v průběhu těhotenství sexuální prožitky jinak. Ve vašem těle probíhá řada hormonálních změn, které u někoho mohou vyvolat zvýšenou sexuální aktivitu a intenzivnější prožitky.

Pro někoho jsou naopak intimnosti a pohlavní styk v průběhu těhotenství nepředstavitelné. Často dochází ke snížení chuti na pohlavní styk v průběhu prvního trimestru, kdy maminky často zvrací a není jim dobře od žaludku. V průběhu druhého trimestru se sexuální touhy často vracejí a ve třetím trimestru se maminky setkávají spíše s problémy jaké vhodné sexuální polohy s rostoucím bříškem zvolit.

Vždy by mělo platit pravidlo, že sexuální život je věcí obou partnerů a měli by o něm otevřeně mluvit. Pokud těhotná maminka na sex chuť nepociťuje, partner by ji neměl nutit přes její odmítnutí. Naopak i muži mají své sexuální potřeby, o kterých by s těhotnou partnerkou měli otevřeně diskutovat a vzájemně se respektovat.

Je pohlavní styk bezpečný?

Jak jsme zmínili v úvodu článku, pokud váš ošetřující lékař nedoporučil, abyste se pohlavnímu styku vyhnula, pak by neměl být pro vás ani pro dítě nebezpečný. Pokud by však, zvláště v prvním trimestru, nastalo po styku krvácení, neváhejte vyhledat lékařskou pomoc.

Teoreticky nejbezpečnějším obdobím je trimestr druhý. Nevolnosti odezněly, bříško roste, ale není natolik veliké, aby bylo překážkou, a vy si můžete užívat intimních hrátek. Pokud by vám však hrozil předčasný porod, pak vám opět lékař doporučí se pohlavního styku vyvarovat.

Ve trimestru třetím bříško už pořádně narostlo, musíte si s partnerem opět najít tu správnou společnou cestu, ale opět pokud vám nehrozí předčasný porod, pak není důvod se sexuálně omezovat.

Před termínem porodu je naopak pohlavní styk prospěšný a funguje jako přírodní vyvolání porodu. V ejakulátu partnera jsou totiž obsaženy látky, které připravují porodní cesty k porodu. Vaše tělo také samo produkuje hormony, které vedou k většímu prokrvení dělohy a tím i k mírným přípravným stahům.

Kdy se pohlavnímu styku vyhnout?

Je pár momentů, kdy je dobré se samotnému pohlavnímu styku vyhnout, případně zvolit jiné sexuální praktiky.

  • pokud vám to doporučí ošetřující lékař
  • pokud jste zakrvácela, zašpinila
  • pokud máte pocity svědění a pálení genitálu vy nebo partner
  • pokud vám odtekla plodová voda
  • pokud nejste před porodem a často vám tvrdne bříško