Během těhotenství je poměrně běžné, že se vám občas zatočí hlava. Jaké jsou příčiny a jak se se závratěmi poprat, se dozvíte v našem článku.

Kromě toho, že se v tu chvíli cítíte jako na při jízdě kolotoči, by vám neměla taková občasná lehká závrať příliš uškodit. Pokud se vám ovšem zdá, že trpíte pocity závratě často, nebo že její intenzita již překročila rozumnou mez, promluvte si o tom se svým lékařem.

Jaké mohou být příčiny závratě v těhotenství

  • Do rostoucí dělohy a k vašemu děťátku proudí zvýšené množství krve. To znamená, že váš krevní oběh občas nemusí stíhat dostatečně zásobovat všechny orgány. V druhém trimestru k tomu přispívá též tlak zvětšující se dělohy na vaše cévy.

Závrať v těhotenství však může mít i další příčiny:

  • Pokud jste již delší dobu nejedla, může vám poklesnout hladina krevního cukru natolik, že můžete cítit lehkou závrať. Jezte častěji menší porce jídla a mějte vždy při ruce kousek ovoce nebo kousek pečiva, který vám pomůže rychle zvýšit hladinu krevního cukru.
  • Je-li venku horko, nebo delší dobu stojíte v přetopené nebo nevětrané místnosti, (obchod, MHD, kino) a k tomu jste ještě málo pila, pak vám může klesnout krevní tlak a vám se zatočí hlava a možná i krátce omdlíte. V tomto případě potřebujete především dostatek čerstvého vzduchu - otevřete okno nebo vyjděte ven. Může si také odložit kabát nebo uvolnit oblečení u krku. Posaďte se a požádejte o sklenici vody.
  • Pokud jste již dříve mívala nízký tlak, můžete mít během těhotenství obtíže častěji.
  • Závrať a nevolnost může být ale i příznakem vážnějšího onemocnění.

Jak zvládnout závratě v těhotenství

Tak, jak vám roste bříško, posouvá se i vaše těžiště a s ním se mění i vaše vnímání gravitace. Pokuste se řídit našimi radami a uvidíte, že se vám hlava tak často točit nebude!

  • Nevstávejte moc rychle z postele ani ze židle.
  • Opatrně s horkou vanou či sprchou – horká voda způsobuje roztažení krevních cév v kůži a můžete mít pocit na omdlení.
  • Pokud musíte někde delší dobu stát, zkuste opakovaně zatínat svaly na zadečku a hýbat prsty na nohou nebo přenášet váhu z jedné nohy na druhou – povzbudíte tím krevní oběh v dolních končetinách.
  • Pravidelně jezte menší porce, jinak Vám může poklesnout hladina cukru v krvi. Berte si s sebou svačinku.
  • Nechte si zkontrolovat krevní tlak sestrou či lékařem.
  • Pijte hodně tekutin, ať nejste dehydratovaná, ale s kávou a čajem to nepřehánějte
  • Dobře si doma či na pracovišti větrejte, nevyhledávejte přetopené a špatně větrané prostory. V létě omezte dlouhý pobyt na slunci.

Pokud se vám začne točit hlava, nebo máte pocit na omdlení, zkuste zvýšit přívod krve do mozku tím, že si lehnete a nohy položíte na polštář.

Skutečná mdloba je vzácná, a přesto, že je průtok vaším mozkem dočasně snížen, nemusíte se bát, většinou se stav rychle upraví a vaše dítě to nijak neovlivní. Pokud máte náhlý pocit, že omdlíte, posaďte se na zem, abyste předešla možnému poranění při případném pádu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ranní nevolnost v těhotenství

Kdy vyhledat lékařskou pomoc

Pokud vás během těhotenství trápí závrať nebo pocity na omdlení, zvláště pokud jsou provázené rozostřeným viděním, bušením srdce, nevolností, ztrátou vědomí či bolestí hlavy, určitě se hned spojte se svým lékařem. Své stavy a pocity lékaři důkladně popište. Vždy je lepší nechat se pořádně zkontrolovat, ať se ujistíte, že je vše v pořádku. V případě pádu také návštěvu lékaře neodkládejte.