Přestat kouřit je někdy složité. Možná vám ale ve vašem odhodlání přestat pomůže, když budete vědět, proč je kouření v těhotenství nebezpečné.

Názory na kouření se během let neustále měnily s tím, co nového jsme se dozvídali o jeho možných škodlivých účincích. V minulosti se mělo například za to, že kouření škodí nenarozeným dětem, ale jen tehdy, pokud ženy kouří během těhotenství. Ovšem pasivní kouření může být pro plod stejně nebezpečné a škodit může dokonce i kouření před početím. Kuřačkám trvá obecně déle, než otěhotní, ovšem roli v tom nemusí hrát jen žena. I muži by se měli zamyslet nad tím, zda jim jejich zlozvyk stojí za to. Kouření totiž ovlivňuje kvalitu i pohyblivost spermií.

Co se opravdu stane, když budete kouřit během těhotenství

Při kouření vdechujete spoustu nebezpečných chemických látek. Ty ovlivňují váš krevní oběh a kyslík v krvi je nahrazován škodlivým oxidem uhelnatým. To znamená, že když budete kouřit během těhotenství, vaše děťátko bude dostávat méně kyslíku a živin a budete mu do krevního oběhu posílat více chemikálií. Jeho srdíčko pak bude muset více pracovat, aby získalo z krve potřebné množství kyslíku pro svůj vývoj. Nikotin snižuje průtok krve dělohou a cigaretový kouř obsahuje mnoho karcinogenů. 

Jak kouření v těhotenství ovlivňuje vás?

Kuřačky ve srovnání s nekuřačkami:

  • častěji trpí ranní nevolností,
  • mají větší riziko potratu a předčasného porodu,
  • mají větší riziko porodit dítě s nízkou porodní váhou,
  • mají častější komplikace v době kolem porodu.

Jak kouření v těhotenství ovlivňuje vaše děťátko?

Děti těhotných žen, které nepřestaly v těhotenství kouřit, častěji mají:

  • problémy ve vývoji (poškození chromozomů, poruchy vývoje orgánů),
  • nižší porodní hmotnost,
  • problémy s termoregulací po narození,
  • mnohonásobně vyšší riziko SIDS (syndromu náhlého úmrtí novorozence a kojence),
  • vyšší riziko onemocnění dýchacích cest, jako je astma a alergie,
  • častější poruchy chování,
  • častější záněty středního ucha a sníženou imunitu.

Pokuste se přestat v těhotenství kouřit

Jestliže se vám povede přestat kouřit během těhotenství, nejenže bude mít vaše děťátko lepší podmínky pro start do života, ale také z vás bude delší dobu v životě nekuřačka – a to vám pomůže lépe odolávat svodům cigaret během těhotenství i po něm!

Pokud se vám povede přestat kouřit, nebo alespoň výrazně omezit kouření, pokuste se v tom vytrvat i v období, kdy budete své miminko kojit. Látky obsažené v cigaretovém kouři přecházejí do mateřského mléka a miminku ubližují i v tomto období.

Pomoc pro budoucí maminky, které chtějí přestat kouřit

Skvělá zpráva je, že vzhledem k tomu, že se o nebezpečích spojených s kouřením už dobře ví, je lépe dostupná i pomoc pro ty ženy, které chtějí přestat kouřit. Váš lékař vám určitě bude umět poskytnout radu, povzbuzení i kontakt na místní poradny pro odvykání kouření, které se tímto problémem zabývají. Spousta lidí zjistí, že se jim lépe odvyká, když na to nejsou sami. Požádejte také o pomoc a podporu svého partnera.