Jak vyvolat porod - otázka, která zajímá mnoho nastávajících maminek. Ať už jde o babské rady nebo tipy z internetu, vždy platí – neriskujte. Lékařské vyvolání porodu, pokud je nutné, patří pod odborný dohled.

Určitě jste už zaslechla a přečetla spoustu „zaručených“ rad, jak přirozeně vyvolat porod. Vaše tělo se na přicházející porod musí připravit samo. Neexistuje zaručený způsob, jak tuto přípravu urychlit a určitě to nedoporučuji, vše má svůj čas. Pokud máte otázky konkrétní otázky, neváhejte se zeptat svého lékaře.

Jak vyvolat porod?

Všechno jsou to přirozené metody - ovšem i tak si dávejte pozor. Určitě jste od svého okolí zaslechla o všech těch prostředcích, které vám mohou dopomoci k vyvolání porodu. Buďte však, prosím, opatrná a vždycky, než nějakou zde uvedenou metodu vyzkoušíte, se poraďte nejprve s lékařem. Nikdy není na místě riskování vašeho zdravotního stavu. Vždy upřednostňujte přirozený porod s jeho samovolným nástupem, urychlení není vždy výhodou.

#1 Zkuste být aktivní

Jděte se zlehka projít. Pravidelné krátké procházky mohou pomoci vašemu tělu se na porod lépe připravit. Pohyb vašeho těla napovídá vašemu děťátku, aby se připravilo do porodní pozice. Začne tedy sestupovat níže. Udržujte příjemné tempo a vždycky choďte buď s někým, nebo jen kousek od domova.

#2 Porodní míče

Porodní míče nejsou drahou záležitostí a během těhotenství a porodu se mohou opravdu hodit, protože vašemu tělu poskytují jistou oporu. Sezením nebo pohupováním na porodním míči můžete svému děťátku pomoci k pohybu, protože přirozený houpavý pohyb dolní částí vašeho těla napomáhá vašemu děťátku zaujmout správnou porodní pozici a sestupovat níže do porodních cest. Vždy ale cvičení na míči konzultujte s lékařem.

#3 Rozhýbejte svoje hormony

Dopřejte si trochu něžného sexu. Sex je asi jednou z nejstarších známých technik, jak přispět k vyvolání porodu a vzhledem k posouzení ostatních metod funguje nejlépe. Nezapomeňte však, že byste tuto metodu neměla v žádném případě zkoušet, pokud vám odtekla plodová voda – z důvodu možné infekce.

Sex může vyvolat porod, protože se během něj, obzvláště pak při orgasmu, vyplavuje do krve hormon oxytocin, který stimuluje kontrakce, mimo jiné ve spermatu muže jsou obsaženy látky, které mají pozitivní vliv na přípravu porodních cest. Pohodlnou pozicí s velkým bříškem může být pozice lžiček, kdy oba ležíte na boku, a váš partner leží za vámi. K intimním hrátkám se ale nemusíte nutit. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co se bude dít, až přijdeme do porodnice?

#4 Dopřejte svým bradavkám jemnou masáž

Má se za to, že jemná stimulace prsou a obzvláště bradavek může stimulovat kontrakce, protože se i zde vyplavuje hormon oxytocin. Správnou masáž proveďte tak, že si každou hodinu budete 15 až 20 minut jemně masírovat oblast dvorců. K dosažení účinku hormonu na vaše přenášené děťátko provádějte několikrát za den. Stejně tak jako před použitím ostatních metod se nejprve poraďte se svým lékařem.

#5 Zkuste kapku čaje z malinového listí

Spousta lidí tvrdí, že čaj z malinového listí pomáhá vyvolat porod. Pravda je ovšem taková, že ve skutečnosti pomáhá tento čaj zvýšenému prokrvení svalstva dělohy a tím i k možným kontrakcím. Před užíváním jakýchkoliv bylinných čajů, které komplexně v těhotenství nejsou příliš doporučovány, se ale poraďte se svým lékařem, ten vás zná nejlépe.

V žádném případě neužívejte projímadla. Střevní aktivita podráždí i vaší dělohu, ale nejedná se o nic přirozeného a naopak mohou nastat závažné komplikace.

Pokud se i přesto, že jste vyzkoušela některé výše zmíněné rady, vašemu miminku na svět pořád nechce a vy už přenášíte více než týden od stanoveného termínu porodu, je nutné porod vyvolat pod lékařským dohledem v nemocnici. Personál vám vždycky vysvětlí, jak všechno bude probíhat, a vy se jen těšte na nový přírůstek do rodiny.