Jedna z věcí, které se dřív nebo později přihodí každému miminku, je opruzený zadeček. Není to však nic, co byste nemohla zvládnout.

Co to jsou opruzeniny?

Opruzeniny jsou způsobeny podrážděním dětské pokožky na zadečku. I když mohou být dost bolestivé a nepříjemné, nejde o nic závažného. Říká se jim také plenková dermatitida.

Opruzeniny mohou být způsobeny také plísňovou nebo bakteriální infekcí nebo dokonce ekzémem. Některé děti mají prostě citlivější pokožku než jiné a proto mohou mít sklony k podráždění.

Jak ošetřit opruzeniny

Bez ohledu na to, zda jsou opruzeniny způsobeny mokrou plenkou nebo plísňovou infekcí, zázračným lékem je – věřte nebo nevěřte – čerstvý vzduch. Proto kdykoli to jen bude trochu možné, nechte děťátko jen tak s nahým zadečkem. 

4 tipy, jak se vyhnout opruzeninám:

  • často miminko přebalujte
  • zadeček pečlivě očistěte,
  • osušte,
  • aplikujte na něj ochranný krém, který preventivně chrání pokožku zadečku před působením moči a stolice a snižuje tak riziko vzniku opruzenin.

Ideální je obyčejná voda, čisticí ubrousky používejte spíše příležitostně, třeba když se chystáte na kontrolu k dětskému lékaři nebo někam ke kamarádce.

Mastičky proti opruzeninám

Také lze aplikovat zinkovou mast nebo ochranný krém (obojí seženete v lékárně), které zadeček ochrání, až bude mít na sobě zase plenku. Pokud opruzeniny nezmizí, poraďte se s lékařem. Stejně tak i v případě, pokud máte podezření na nějakou infekci nebo ekzém (vyrážka na zadečku je rudá, velice bolestivá a svědivá, může ji doprovázet i vyrážka v záhybech kůže nebo na tvářičce).