Dětské kakání a vyměňování plenek se během následujících měsíců stanou nedílnou součástí vašeho života! Vše, co potřebujete vědět, se dozvíte zde.

Pokud se připojíte k jakékoli skupině maminek, můžete vzít jed na to, že se dřív nebo později hovor stočí na obsah dětských plenek. I vy sama přijdete na to, že se dětské kakání čas od času mění, proto zde pro vás máme několik rad a tipů, abyste věděla, co čekat, a poznala, když něco není tak, jak má být. Pokud budete potřebovat jakkoli poradit, obraťte se samozřejmě na nás.

Proč se kakání mění?

Během několika prvních měsíců se kakání mnohokrát promění, především ve chvíli, kdy začnete zavádět pevnou stravu. Nejmarkantnější změny vás však čekají v prvních týdnech života.

#1 Smolka

Během prvních dnů po porodu bude vaše děťátko vylučovat smolku, lepkavou, zelenočernou hmotu, která se nedá lehce setřít. Smolka je znakem toho, že trávicí trakt vašeho děťátka funguje tak, jak má. Jakmile projde smolka jeho zažívacím traktem, promění se i kakání.

#2 "Míchaná vajíčka"

Pokud kojíte, všimnete si, že „hovínka“ vašeho děťátka mají specifický, nasládlý odér. Mohou mít hořčičnou nebo jasně žlutou barvu a řídkou konzistenci. Někdy v ní mohou být i jakoby hořčičná semínka.

Během dne děťátko obvykle pokaká 2 až 3 plenky, ale klidně i více, někdy může kakat jen jednou za 2 až 3 dny nebo dokonce jednou za týden, to v případě, že se vám již ustálil kojící režim.

#3 Miminko má průjem

Průjem nebo zácpu by vaše děťátko nemělo mít delší dobu, ale pokud se tyto jevy objeví ojediněle, může jít o něco zcela prostého. Pokud máte i přesto obavy, raději se obraťte na vašeho lékaře.

Jakákoli menší viróza, lék, prořezávání zoubků nebo přecitlivělost na některou složku v jídle mohou způsobit průjem. Ten by však měl odeznít do 24 hodin, pokud ne, obraťte se na lékaře.

#4 Miminko nekaká

Zácpu může způsobit celá řada věcí - od změn ve stravě po dehydrataci nebo menší virózu, jako je nachlazení. Myslíte si, že má vaše děťátko zácpu? Přečtěte si detailnější článek o zácpě.

Ve stoličce se někdy může objevit trocha krve, pokud děťátko mělo nebo má zácpu a příliš usilovně tlačilo. Vždy je však lepší poradit se s lékařem, člověk nikdy neví.