Spousta maminek má v těhotenství nejrůznější chutě. Soudí se, že vám touto cestou může vaše tělo napovídat, jaké živiny byste měla doplnit. Naslouchejte!

Běžné těhotenské chutě

Mohou za to, že už dnes asi posté myslíte na sýr, vaše těhotenské chutě ? Nebo se vám ve skutečnosti vaše tělo jen snaží něco naznačit? Těhotenské chutě jsou silná potřeba něco konkrétního pozřít – i kdyby to mělo být něco, co vám dříve vůbec nechutnalo. Naopak jídla, která jste předtím měla ráda, budete muset ze svého jídelníčku možná na chvíli vyřadit.

Mohou vás přepadnout chutě na některé z těchto potravin:

  • Máte často těhotenské chutě?sladkosti
  • mléčné výrobky
  • slané pochutiny
  • kyselé potraviny (citrusové plody, kyselé okurky)
  • pálivá či výrazně kořeněná jídla
  • rybičky nebo rybí salát 

Někdy je taková potřeba znakem toho, že byste měla do svého jídelníčku zařadit něco navíc, případně zvýšit množství jednotlivé potraviny nebo skupiny potravin. Když máte například chuť na slané tyčinky, je možné, že potřebujete trochu zvýšit příjem sodíku (soli), protože vaše tělo ho v těhotenství potřebuje více, než je pro vás obvyklé. Konzumace velkého množství ledu by pro vás měla být signálem k úpravě vašeho pitného režimu.

Těhotenské chutě na věci, které nejsou k jídlu

Občas se u těhotných ale může objevit chuť na něco, co není k jídlu – například uhlí, omítka, hlína, mýdlo. Nebo je k jídlu, ale v jinak upraveném stavu- syrové brambory, nevařené těstoviny, led. Této potřebě se někdy odborně říká "pica" a její příčina není známá. Někteří odborníci tvrdí, že je spojena s nedostatkem železa či vápníku, jiní zase prohlašují, že si touto cestou vaše tělo hledá způsob, jak se vypořádat s nevolnostmi. Většinou je touha pojídat nezvyklou látku vyvolána spíše její vůní nebo strukturou, než chutí jako takovou. Samozřejmě je nejlepší, když těmto chutím odoláte, protože konzumace nepoživatelných látek vám může uškodit. Řekněme si to na rovinu: kdo by chtěl za normálních okolností mít na chlebíčku písek?

To už se od teď budu pořád utloukat po okurkách?

Takzvané těhotenské chutě bývají nejhorší v 1. trimestru a postupně se oslabují nebo úplně vytrácejí. Pokud však u vás nemizí, tak se alespoň snažte dodržovat vyvážený jídelníček . Vaše vytoužená jídla by měla splňovat základní nutriční hodnoty a jejich zvýšená konzumace by neměla vést k nadměrnému přibírání na váze. Neměla byste také ohrožovat své zdraví konzumací nepoživatelných látek nebo výraznou preferencí jedné skupiny potravin. V případě potřeby se poraďte se svým lékařem.