Zdravá snídaně je základ. S plným bříškem je každá dobrodružná výprava hned úspěšnější. Co malému průzkumníkovi po ránu připravit?

Součástí vyvážené snídaně by měly být především obilniny, protože jsou bohatým zdrojem sacharidů. Ty vaše batole potřebuje pro dostatek energie do začátku aktivního dne. Zároveň obilniny obsahují vitamíny skupiny B, železo a zinek a přitom mají nízký obsah sodíku a cukru.

Ideální snídaní pro den plný objevů je proto obilná kaše. Doplněná ovocem, slazená medem a zpestřená křupinkami bude taková snídaně jedinečným zážitkem a zdravým startem do nového dne. Po vydatné snídani mají navíc děti menší chuť na nezdravé mlsání později v průběhu dne.

6 tipů na zdravou snídani

  1. Snídaně může být zábava! Dopřejte svému dítěti kašičku, která nejenže výborně chutná, ale také krásně vypadá. Co třeba namalovat na kaši obličej? Oči udělejte z malin, pusu z banánu, nos a tváře namalujte ovocnou přesnídávkou. Fantazii se meze nekladou!
  2. Na ozdobení můžete použít i dětské sušenky, corn-flakes, bílý jogurt nebo kakao.
  3. Běžné snídaňové cereálie nejsou pro děti vhodné. Kvůli přidanému cukru a soli se jim proto raději vyhněte.
  4. Pouze bílkoviny ke snídani nestačí. Do mlíčka či bílého jogurtu proto přidejte i cereálie pro batolata.
  5. S pečivem opatrně. Děťátko by nemělo sníst více než 2 g soli denně. Například jeden klasický rohlík obsahuje přibližně 0,55 g a krajíc chleba až 0,95 g soli. A takový jeden rohlík s dvěma plátky šunky už naplní celý den. Celozrnnému pečivu se kvůli drobným zrníčkám vyhněte. Dítě by je mohlo vdechnout.
  6. Snědeno? Nezapomeňte si zatleskat. To je pašák! Na závěr snídaně si můžete zahrát „kuk“ s bryndáčkem, anebo děťátku s rukama nad hlavou ukažte, jak bude veliké, když bude takhle krásně jíst.