Vaše děťátko neustále brečí a vy nevíte proč? V tomto článku naleznete několik možných příčin.

Novorozenci nemají mnoho způsobů, jak na sebe upozornit. Pokud nám chtějí něco “říct”, nezbývá jim než plakat. Během několika týdnů poznáte, zda má vaše děťátko zrovna hlad, je unavené nebo se chce jen pochovat. Pomůže vám to v tom, že ho budete moci rychleji uspokojit. S dalšími dotazy se obraťte na odbornice na naší infolince.

Některé maminky a tatínkové se bojí, že v případě, když budou na dětský pláč reagovat okamžitě, tím děťátko rozmazlí. Výzkumy však ukázaly, že děti, na jejichž pláč rodiče reagovali rychleji, ve skutečnosti pláčou méně než ostatní děti. Když zareagujete okamžitě, děťátko snáze pochopí, že jste tam pro něj, a bude se cítit bezpečněji. Některé důvody, proč děťátko pláče:

Většina příčin může být vyřešena okamžitě a vcelku snadno. Pokud tak učiníte, mělo by se vaše děťátko upokojit. Pokud však pláč neustává a je mnohem delší než obvykle a také zní jinak, zavolejte vždy raději lékaři.

Pokud již nemáte doma novorozence, pláče možná kvůli jedné z následujících příčin:

  • Něco ho vyvedlo z rovnováhy
  • Chce společnost
  • Bouchlo se
  • Rostou mu zuby
  • Separační úzkost
  • Nějaký nový strach

Pochování umí dělat učiněné zázraky, co se týče konejšení neklidného dítěte, tedy samozřejmě v případě, že s ním není po fyzické stránce něco v nepořádku. Pokud pláč neustává a děťátko je neklidné a vystresované, možná by bylo lepší obrátit se na lékaře.

Co dělat v případě, že děťátko pláče moc

I když to tak někdy nevypadá (obzvláště, pokud trpí kolikou), vězte, že vaše děťátko takto nebude plakat pořád! I když je takový neutichající pláč velmi nervy drásající, musíte si i vy trochu odpočinout. Požádejte rodinu nebo někoho z přátel, aby vám pomohli. I pár minut nad čajem udělá své. Pokud vám to však přeroste přes hlavu, obraťte se na lékaře. Vždy vám někdo s děťátkem pomůže!