Vaše děťátko již urazilo prvních pár kroků na vzrušující cestě k poznávání příkrmů. Nyní je již připravené pustit se do dobrodružství, jímž je svět nových jídel, zajímavých chutí a kouskovitějších konzistencí. Nalezněte inspiraci v našem článku.

Namixujte mu správné menu

Pokud si již vaše děťátko zvyklo na jemné chutě a konzistence, nastal čas na další krok, který spočívá v náročnějších chutích a hrubší konzistenci.

Výživa

Žádná potravina sama o sobě neposkytne dítěti všechny živiny, které potřebuje. Zásadní je proto pestrost, díky níž dítě přijme všechny vitamíny a minerály a dodá jeho tělíčku potřebnou energii, jež bude nezbytná pro všechen ten růst a objevování. Důležitý je také dostatečný přísun železa, jak ve stravě, tak v mléce, protože zásoby železa, s nimiž se dítě narodilo, od šesti měsíců věku pomalu docházejí.

Den můžete zahájit mlékem. Jako hlavní jídlo můžete podávat například polévku, která obsahuje dostatek zeleniny. Odborníci doporučují podávat 2-3 porce zeleniny denně, přičemž jedna porce je asi 50 gramů. Na svačinku podávejte ovoce nebo ovocné přesnídávky, protože dítě by mělo sníst denně dvě 50-gramové porce ovoce. V této fázi jsou děti přirozeně zvídavé a mají chuť objevovat nové chutě, proto je to vhodná doba na zavádění potravin obsahujících různé druhy masa a nové druhy zeleniny a ovoce.

Mléko je stále nedílnou součástí dětského jídelníčku, mělo by ho vypít v průměru 500 – 600ml denně, počítá se do toho i mléko, z něhož mu připravujete například kaše apod.

Konzistence

Ještě než bude vaše děťátko schopné sníst malé kousky jídla, musí se naučit kousat. V této fázi děťátko bude jíst především jídlo rozmačkané na kaši, díky němuž se naučí pomalu kousat.

Chuť

Je důležité “dráždit” v této fázi jeho chuťové pohárky novými chutěmi, naučí se tak mít rádo více jídel a v budoucnu nebude vybíravé.