Co dělat, když vaše dítě začne odmítat oblíbené jídlo? Zkuste mu ho naservírovat v jiné podobě!

Váš drobeček objevuje svoji osobnost. Všimla jste si, jak razantně dokáže odmítnout některá jídla? „Ne!“ dnes zkrátka „Ne!“. Nemusíte se ničeho obávat. Malý labužník jen zkoumá, jak funguje okolní svět. Můžete mu pomoci tím, že z jídla uděláte zábavu a společně vytvoříte z jídla umělecké dílo. Co třeba namalovat na kaši veselý obličej nebo vykrajovátkem udělat z jablíčka různé tvary? Pamatujte ovšem, že pravidla stanovujete vy.

Jak na kreativní stolování?

Vaše děťátko nyní prochází rychlým rozvojem osobnosti. Začíná si vybírat aktivity, hračky, i plyšové kamarády. Podobné je to i s jídlem. Zatímco jindy se na svoji oblíbenou kaši jen třese, v poslední době lžičku odstrkuje, jako by šlo o dotěrný hmyz. Co s tím?

  • Možná se chce začít krmit samo. Připravte si velký bryndák, hadr a mop – vaše děťátko se rozhodlo, že je čas na samostatné krmení. S vaší trpělivou pomocí to jistě brzy zvládne.
  • Nabídněte mu kousky do ručičky. Vaše ratolest si tak procvičí koordinaci očí a rukou. Nakrájejte proužky chleba, ovoce, zeleniny, těstovin nebo dětských sušenek. Ovoce můžete také naskládat do různých obrázků.

  • Namalujte na kaši veselý obličej. Zdobit můžete ovocnou přesnídávkou, kousky ovoce, skořicí, anebo corn-flakes.

  • Zkuste dítěti nabídnout i dosud nevyzkoušené příchuti.
  • Pořiďte barevné nádobí. Jakmile děťátko dojí, uvidí na dně misky obrázek. Velmi praktické jsou i talířky s přísavkami nebo lžičky "na telefonním drátě".
  • Naložte nový náklad. Lžička může představovat letadlo – nalepte po stranách papírová křídla – a pusinka hangár.