V této fázi je jídlo pro vaše dítě spíše hračkou. Proto je dobré, že jste vždy po ruce, abyste zajistila, že alespoň některé z těch nezbytných živin skončí opravdu v jeho pusince. V našem článku se dozvíte několik užitečných tipů.

O krok blíže společným jídlům s rodinou!

Protože je vaše dítě čím dál nezávislejší, může chtít jíst totéž co vy. Ne všechna jídla dospělých jsou však pro děti vhodná, neboť obsahují velké množství soli a cukru. Pořád je ještě třeba podávat dítěti nutričně vyváženou stravu, která je dětem šita přesně na míru, aby v každém soustu dostávaly všechny potřebné živiny. Můžete vyzkoušet například speciální příkrmy pro batolata, které jsou již připraveny k ohřátí na talířku. Zároveň obsahují větší kousky, takže se konzistencí začínají přibližovat dospěláckým jídlům. Vaše děťátko tak stále bude dostávat správný poměr živin, ale zároveň už vám nebude muset závidět ani shazovat ze stolu váš oběd.

Spolu se snižováním denní mléčné dávky také narůstá potřeba dodržovat správný pitný režim. Stále se ještě vyhýbejte sladkým limonádám a nápojům obsahující konzervanty a umělá barviva. Pro batolata jsou nejvhodnější kojenecká voda, bylinkové a ovocné čaje a ovocné nápoje s věkovým určením. Dítě mezi 1. a 2. rokem by mělo vypít 1200 – 1500 ml tekutin.