Praktické rady k mrazení příkrmů

Která maminka by nechtěla ušetřit trošku času a namísto každodenního postávání u plotny si užít vzácné chvilky se svým děťátkem? Uvařte si příkrmy do zásoby, zamrazte je a pokaždé si odeberte jen tolik, kolik váš malý jedlík sní. Nevíte si se zamrazováním příkrmů rady? Právě pro vás máme stručný návod, ve kterém najdete ta nejdůležitější "zamrazovací" pravidla.

Za prvé Rychlé zamrazení

Čerstvě uvařený příkrm by se měl co nejrychleji zchladit a zamrazit. Chlazení můžete urychlit tak, že budete pokrm míchat čistou lžící, případně jej vložte do chladničky a nechte kolem uzavíratelné nádoby dostatek místa. Díky rychlému postupu při zchlazení a zmrazení pokrm zachová výživovou hodnotu i chuť.

Než se pustíte do prvních příkrmů, pečlivě vybírejte suroviny, ze kterých budete vařit.  Ověřte jejich původ a bezpečnost, abyste svému drobečkovi dopřáli opravdu kvalitní stravu.

Za druhé Čistota půl zdraví

Nádoby, ve kterých budete příkrmy zamrazovat by měly být dokonale čisté - proto je před použitím důkladně vymyjte, v lepším případně vyvařte. Příkrmy by se rozhodně neměly uchovávat nebo zamrazovat v nádobě, ve které byly uvařeny či podávány.

Za třetí Na teplotě záleží

Teplotu mrazničky si před uložením příkrmu nastavte minimálně na -18 °C (chladnější být samozřejmě může). Při vhodné teplotě vydrží příkrm „u ledu“ dokonce i několik měsíců.

Za čtvrté Volba nádoby

Příkrmy skladujte v uzavíratelných nádobách, které jsou vhodné i pro ty nejmladší jedlíky a mají osvědčení o zdravotní nezávadnosti pro zboží určené pro děti do tří let věku. Volte nádoby s co nejmenším obsahem, abyste pokaždé vyndali jen tolik, kolik vaše děťátko opravdu sní. Nezapomeňte, že co jednou rozmrazíme, nesmíme po druhé zmrazovat.

Za páté Osvědčené tipy

Každý příkrm si před uložením označte štítkem s datem výroby a obsahem (věřte nám - po zmražení jsou si všechny příkrmy dost podobné :o). Zkušeným maminkám se osvědčila tvořítka na led – jejich malý obsah je ideální k zamrazování jednotlivých porcí. Nezapomeňte však vybrat tvořítko vyrobené z materiálu vhodného pro nejmenší děti a po naporcování příkrmu, tvořítko důkladně zabalte do uzavíratelného sáčku nebo do potravinářské folie.

Za šesté ANO X NE

Na závěr pro vás máme stručný seznam potravin, které se zamrazovat mohou a také ty, které bychom „k ledu“ rozhodně ukládat neměli:

ANO: maso, drůbež, divočina, ryby, zelenina, syrové ovoce, mléčné výrobky, vaječný žloutek a bílek

NE: avokádo, banány, meloun, hroznové víno, salát, ředkve, celá vejce, cibuli, celá jablka, hrušky, samotné brambory (pokud jsou součástí vícedruhového příkrmu, zamrazit se mohou)

Tip: Odjíždíte na delší výlet či na dovolenou a máte v mrazáku řádnou zásobu příkrmů? Před odjezdem napusťte do kelímku čistou vodu, pak jej vložte do mrazáku. Jakmile voda zmrzne, dejte na hladinu minci. Než budete po návratu domů servírovat svému maličkému jedlíkovi pokrm z domácích zásob, kelímek s vodou zkontrolujte. Pokud je mince stále na zmrzlé hladině, je vše v pořádku. Jestliže se mince dostala pod hladinu nebo dokonce na dno kelímku, během vaší nepřítomnosti pravděpodobně došlo k výpadku proudu a jídlo pro vašeho drobečka může být znehodnocené.