Jižní Čechy umí nabídnout batolatům a malým dětem nepřeberné množství zážitků. Podívejte se na pár netradičních tipů, kam se dá vyrazit s malým děťátkem.

ZOO a zámecké zahrady v Hluboké

Na okraji města Hluboká nad Vltavou leží na břehu řeky menší zoologická zahrada, také nazývaná ZOO Ohrada. Celá ZOO je až na jediný kopec v rovině a je protkaná asfaltovou cestou, takže s kočárkem nebo odrážedlem nebudete mít nejmenší problém. Malí milovníci zvířat se tu potkají třeba s hnědým medvědem, hravým tygrem, velkými i malými hady a spoustou dalších zvířátek. Asi v půlce prohlídky si pak v kontaktní části ZOO můžou pohladit ovečky a kozičky, občerstvit se v restauraci nebo si pohrát na velkém hřišti.

Návštěva nám zabrala asi 3 hodiny opravdu pomalým tempem. 

Na pravé straně ZOO rodiče určitě ocení netradiční pohled na zámek Hluboká přes velký rybník. Pozor ale na malé zvědavce, aby do vody z jednoho z mostů nebo mol nespadli.

Dalším velkým lákadlem je samozřejmě zámek Hluboká. S malými dětmi ale asi jen málokdo vnímá prohlídku nádherných zámeckých prostor. Proto se vyplatí sem přijet v pondělí, kdy je zámek uzavřen, nicméně rozlehlé zahrady se vám ukáží v plné kráse a bez spousty turistů. V zahradách se děti můžou skvěle vyběhat nebo pozorovat ptáčky, nicméně dětské hřiště tu nenajdete. 

Zřícenina hradu Helfenburg u Bavorova

Tento výlet je ve znamení stoupání do historie. Auto necháte na malém parkovišti mezi vesničkami Krajníčko a Javornice (od hlavní silnice je to označené) a vydáte se po asfaltové cestě po směrovkách vzhůru k hradu. Kočárky i odrážedla projedou bez problémů, jenom jejich řidiči si asi trochu zapotí trička. Nebo snad jejich rodiče? :-) 

Na asi kilometr dlouhém stoupání narazíte po pravé straně na více než metr vysoká mraveniště, která malé biology určitě zaujmou.

Na zřícenině se dá koupit základní občerstvení u kastelána, který snad přišel z doby největší slávy tohoto gotického hradu. Zříceninu si prohlédnete bez průvodce, za to můžete vylézt na věž, prolézt všechny bývalé sály a dát si svačinku na bývalém nádvoří, kde vás možná přijdou navštívit i místní kozy, které si prý (podle kastelána) děti můžou pohladit.

Výlet je to krátký, ale nám díky zastávkám po cestě a dlouhému pobíhání na zřícenině zabral asi 3 hodiny.

Možná vás překvapí, jak je zřícenina rozlehlá. Je to totiž jedna z těch největších v České republice.

Den ve Strakonicích

Ve Strakonicích se s dětmi zabavíte opravdu celý den. A tenhle den bude obzvlášť pestrý. Auto můžete nechat například na placeném parkovišti před hradem nebo v některé z postranních uliček. Hrad je pěkný, ale pro malé děti začne být zajímavý až když se více přiblíží. Na jeho okraji je totiž minisafari. Ve skutečnosti je to ohrada, ve které se děti můžou podívat na ovečky, kozičky, kachny nebo oslíka. Je to malinké, ale pěkné zpestření a určitě dobrý tahák na ty nejmenší. Hrad navíc pořádá různé výstavy, například od června do září 2017 je to výstava stavebnice Lego, což může nadchnout i některé malé cestovatele. Od hradu navíc vede upravená asfaltová stezka, jako dělaná pro uspání dětiček v kočárku nebo pěkný výlet podél vody.

Dětská hernička Medvídek jen pár minut od hradu přijde určitě vhod, když budete hledat vnitřní úkryt, ať už před deštěm nebo před velkým sluníčkem. Hernička má vyžití pro ty nejmenší i pro ty malinko větší. Maminky a tatínky navíc potěší kavárnička, která je součástí herničky.

Moc vám přeju, abyste si dovolenou, výlet nebo jeden všední den v tomto nebo jiném regionu užili tak, jako my :-) 

Mrkněte také na článek stipy na svačinky, vhodnou na výlety či dovolenou pro vašeho drobečka.