Rodiče, kteří se jako bezdětní rádi jeli v létě pobavit na hudební festival nemusí s narozením miminka hned vzdávat svojí oblíbenou součást léta. Stačí si jen dobře vybrat festival, být připraven a můžete vyrazit všichni.

Říká se, že děti milují aktivní rodiče. A aktivní rodiče jsou zase více naplnění a mateřství si jak se patří užívají. Pokud patříte stejně jako my mezi rodiče, kterým k létu neodmyslitelně patří i den strávený na hudebním festivalu, nemusíte se bát, že o to s narozením miminka na spousty let přijdete.

Výběr festivalu je klíčový

Je několik festivalů, které mají přímo část věnovanou dětem, takže můžete část dne strávit u hlavního pódia, které zajímá vás, a část u pódia, které bude bavit děťátko. Takovým festivalem je například pražský festival Mezi Ploty.

Pokud váš oblíbený festival nemá dětskou zónu, popřemýšlejte, jestli tam bývá dostatek prostoru, abyste si položili deku někde bokem a nebyli tak „v kotli“ nebo přímo před reproduktory, což miminku nebo malému dítěti rozhodně nedělá dobře. Takovou zkušenost máme například s festivalem České/ Moravské hrady.

Hudební styl není vyloženě klíčový. Každému se líbí něco jiného a jestli doma posloucháte hip hop nebo jazz, vaše děťátko si už jistě tenhle styl oblíbilo :-) 

Přeplněné festivaly, alkoholové festivalové opojení a „pařbu“ až do rána bych osobně raději odložila až na dobu, kdy bude malý u babičky.

Věk miminka na festivalu je jen na vás

Vydat se na festival ještě s kojencem nebo raději počkat, až bude jistě chodit po svých? Na to žádná rada není. Každé miminko je jiné a každý rodič to prožívá po svém. Vy sami nejlépe poznáte, kdy si festival užijete všichni.

Co s sebou, aby byli všichni spokojení

  • dostatek vody - z mé zkušenosti jsme ji u vstupu vždycky pronesli s tím, že je pro malého
  • dostatek dětského jídla - nakrájené ovoce, ovocná kapsička do ruky, ale i plnohodnotný oběd, například ve skleničce
  • zásoba plínek a vlhčených ubrousků
  • desinfekční sprej na ruce, kdyby nebyla poblíž čistá voda
  • komplet náhradní oblečení pro dítě
  • pikniková deka
  • repelent
  • krém proti sluníčku
  • čepička

Načasujte si příchod i odchod

Přicházejte a odcházejte, když není u brány plno. Sami znáte svůj oblíbený festival nejlépe, tak to určitě dobře odhadnete.

Podívejte se, kdy je pro vás festivalový program nejatraktivnější a zkombinujte to s denním režimem svého miminka. Nám se povedlo jednu z hlavních částí poslouchat sice ze zadní části louky, za to v klidu, protože náš malý festivalový drak právě spinkal v kočárku.

Bez kompromisů se to ale neobejde

Pravděpodobně s vámi děťátko nebude souhlasit ve všem. Asi si budete muset odepřít pestrý noční program. Možná bude potřebovat být s vámi na hodinku někde úplně bokem, protože toho na něj bude moc. A možná se mu hlučnější hudba, spousty lidí a neznámé pachy nebudou líbit vůbec a vy se po chvíli otočíte na podpatku a pojedete domů. Nebuďte z toho případně smutná. Nedělejte něco, co se miminku nelíbí, protože ani vy si to pak neužijete. Jeďte domů, pomazlete toho malého sabotéra festivalu a až bude večer spinkat, pusťte si hudbu, na kterou jste se ten den tolik těšili.

My si letos už jeden festival náramně užili všichni tři. Vlastně čtyři, když počítám i toho v bříšku. Tak vám moc přeju, abyste měli stejnou zkušenost. A když ne letos, tak za rok určitě.

 

Podívejte se i na další tipy pro letní dny a vaši dovolenou.