Co to jsou streptokoky? Co to pro mě znamená mít pozitivní stěr na streptokoka? Může ovlivnit streptokok miminko?

Streptokoky jsou bakterie. Některé druhy streptokoků jsou přirozenou součástí kůže a sliznic, jiné jsou v určitém počtu  pro organismus škodlivé a mohou způsobit celou řadu nepříjemností.

Tyto bakterie se přirozeně vyskytují u mužů i žen například v ústech, na kůži, v dýchacím systému, u mužů mohou být v močových cestách, u ženy v pochvě a děloze.

Streptokok, který se v těhotenství testuje pomocí stěrů z pochvy před porodem, patří do skupiny B a nazývá se zkratkou GBS. Stěr tedy může být pozitivní nebo negativní na GBS.

Co mě čeká, když bude stěr pozitivní?

Pozitivní kultivace na GBS znamená, že vám před porodem budou podány antibiotika do žíly. Všechna podávaná antibiotika jsou pro vás i dítě bezpečná. Pokud máte na nějaké léky z řad antibiotik alergii, nezapomeňte tuto informaci uvést, ale budete na ni cíleně dotázána. Léčba se podává vám, aby se miminko nenakazilo, až bude procházet porodními cestami a také z důvodu, aby se později nemusela nitrožilně podávat antibiotika čerstvě narozenému děťátku.

Může streptokok ovlivnit miminko?

Ano, může, právě proto se podává antibiotická terapie. Možná nákaza dítěte je důvodem antibiotické terapie před porodem. Vaše tělo si s infekcí poradí a vy sama ji nijak nepocítíte, ale novorozené miminko nemá ještě takové obranné mechanismy a proto je nutné ho dostatečně chránit. Nejzávažnější komplikací, která by v případě, že by se antibiotika nepodala a miminko se při průchodu porodními cestami nakazilo, je těžká sepse, tedy těžká infekce v těle, která vede k selhání organismu. Další závažnou komplikací je meningitida, zánět měkkých mozkových plen. Hrozí také těžký zápal plic. Všechna tato onemocnění mohou být tak vážný průběh, že mohou vést až k úmrtí.

Maminky, které vědí, že je jejich GBS stěr pozitivní, by měly vyrazit do nemocnice ihned, pokud jim odteče plodová voda, protože pak je miminko méně chráněno proti možné infekci a antibiotika se podávávají ihned. Neměly by ani čekat s odjezdem, pokud mají porodní bolesti pravidelné. I v tomto případě se antibiotická terapie podává co nejdříve, aby stihla zaúčinkovat, než se miminko narodí.