Je možné otěhotnět, když mám menstruaci?

Není to tak dávno, co babské rady říkaly, že otěhotnět při probíhající menstruaci je nemožné. A toto období je zaručeně bezpečné.  Není to ale pravda! I když je otěhotnění méně pravděpodobné, i tak k němu dochází!

Pokud se žena nechrání antikoncepční metodou, pak je otěhotnění možné i mimo ovulaci a to převážně proto, že spermie v ženském těle přežívají několik dnů. Pokud pak nemáte menstruaci pravidelnou, máte krátký menstruační cyklus, menstruační krvácení trvá déle, pak spermie mohou vyčkat vhodné doby a vajíčko oplodnit.

Stejně tak jako, že při menstruaci otěhotnět nemůžete, je mylný i fakt, že se nemůžete v tomto období nakazit pohlavními chorobami.

Pokud se rozhodnete sexuálně žít i v období menstruace, pak je vhodné dodržovat zvýšenou hygienu. Dbejte na ni mnohem více, děložní hrdlo je pootevřené a každá infekce má usnadněný přístup k děloze, vejcovodům i vaječníkům.

Pokud užíváte hormonální antikoncepci, pak by její efekt měl překrývat i období menstruace, kdy je většinou v užívání pauza.

Pokud máte nějaké nejasnosti, pak se neváhejte obrátit na svého lékaře.