Zjistili jsme, jak důležitou roli hrají bříško a jeho střevní mikroflóra při udržování celkové pohody vašeho miminka. Pojďme se bavit o tom, co dělat když vaše děťátko bolí bříško.

Při narození ještě není bříško zcela vyvinuté, a bude dále růst během fází kojence a batolete. Kvůli této nezralosti můžou vaše miminko postihnout zažívací potíže jako zvracení, plynatost nebo zácpa. V tomto období byste měli aktivně podporovat spokojené bříško vašeho miminka.

Kručení

Bříško a jeho střevní mikroflóra potřebují k tomu, aby fungovaly správně, vytvořit vyváženou harmonii. Jako součást tohoto růstu potřebuje nezralé bříško rozvíjet dvě důležité schopnosti - koordinaci svalů a produkci enzymů.

Stěna bříška obsahuje svaly, které během trávení zajišťují pohyb potravy. Bříško se musí naučit koordinovat tyto svaly tak, aby se potrava a odpad pohybovaly ve správném tempu a ve správném směru.
Enzymy jsou v bříšku vyráběny a používány na trávení potravy. Při narození bříško produkuje pouze několik enzymů, které jsou vhodné na trávení mléka. Jak bříško roste, učí se vyrábět jiné druhy enzymů, až je nakonec schopné zvládnout širokou škálu potravin nezbytných pro správnou výživu.

Nepohodlí v bříšku nastane, když je střevní mikroflóra nevyvážená, nebo když jsou pohyby svalů a/nebo enzymatické akce nekoordinované.

Seznamte se s narušiteli

Jak se bříško vyvíjí, může zažít několik druhů menšího rozrušení. Je dobré je umět spolu s příčinami rozeznat.

V bříšku jsou velké svaly působící jako záklopky, které udržují obsah jiné části bříška od sebe oddělené. Zvracení nastává, když tyto záklopky pracují nekoordinovaně a nechají jít potravu špatným směrem, protože se tyto ventily teprve učí fungovat. Obvykle se se tak stane, když je malé množství mléka nebo částečně strávené jídlo, vyplaveno ven. Pokud ale vaše miminko vždy vyzvrací většinu toho co snědlo, pak je dobré požádat o radu svého pediatra.

Nahromadění plynu v bříšku miminka se může vyskytnout v případě, že jídlo nebylo strávené, protože ještě nejsou k dispozici správné enzymy. Když se vaše děťátko cítí nafouknuté, může mít tvrdé bříško nebo prdíky.  Proto  vždy dodržujte doporučení ohledně krmení a výživy.

Pokud vaše děťátko neustále pláče a tyto zažívací potíže se u něj vyskytují delší dobu, váš lékař vám může poradit léčebné prostředky, které pomohou zlepšit kvalitu každodenního života pro vaše děťátko a vaši rodinu.

Nezralost trávicího traktu může též vést k tvrdé stolici nebo zácpě. Pomoci může kojení a dodržování doporučení krmení, které je bohaté na vhodné prebiotika (rozpustnou vlákninu, vyskytující se např. v ovoci a zelenině).  Je vhodné konzultovat s lékařem, pokud je delší dobu stolice vašeho miminka tvrdá, má dlouhodobě zácpu nebo pokud ve stolici vidíte krev.

Dobrá rovnováha příznivých bakterií ve střevní mikroflóře přispívá k rozvoji bříška a pomáhá předcházet těmto narušením jeho rovnováhy.

Pamatujte, spokojené bříško s rovnovážnou střevní mikroflórou podporuje celkovou pohodu a pomáhá zajistit normální vývoj. Zeptejte se svého pediatra, jakými způsoby lze podporovat zdraví střev u svých miminek.