Začínáte s příkrmy? Pak začněte s těmi zeleninovými, protože čím dříve naučíte děti na chuť zeleniny, tím méně starostí s nastavením jídelníčku pak budete mít v pozdějším věku.

Bohužel průzkumy ukazují, že až 80 % českých dětí konzumuje v kojeneckém věku méně zeleniny než je její denní doporučené dávka. Přitom kojenecký a batolecí věk jsou klíčové pro budování správných stravovacích návyků.

Kdy začít přikrmovat zeleninou?

Začněte s ní jako s prvním příkrmem, tedy po ukončení výhradního kojení. Je to nejvhodnější z toho důvodu, že zeleninka má trpkou a méně výraznou chuť. Pokud zavedeme nejdříve ovoce, nebo dokonce kašičku, může se stát, že pro dítko pak bude zelenina chuťově nezajímavá a bude ji odmítat.

Zavedení zeleniny se nemusíme bát. Důležité je zavést klasické druhy (např. mrkev, brambor, špenát) a poté i ty méně běžné (např. cuketu, batáty, lilek, zelené fazolky). Alergie není třeba se bát, neexistují žádné důkazy, že by oddalování konzumace případných alergenů po 6. měsíci života dítěte snižovalo výskyt alergických onemocnění. Na druhou stranu je vždy vhodné, aby začátek zavádění příkrmů nastavil pediatr, který dítě zná a má k dispozici i rodinnou anamnézu.

U plně kojených prospívajících dětí se s příkrmem doporučuje počkat do ukončeného 6. měsíce. Pediatr může rozhodnout, že kojenec nemléčnou stravu může dostat už mezi ukončeným 4. a 6. měsícem, kdy se mluví o tzv. imunitním oknu. Nicméně vždy je vhodné se o zavádění příkrmů poradit se svým pediatrem. 

S jakou zeleninou začít?

Jako první příkrm je nejlepší jemné pyré z jednoho druhu zeleniny (mrkev, brambory, brokolice, květák aj.), po několika dnech pak můžete zkusit další druhy zeleniny, aby si tak dítě zvykalo na nové chutě.

Zelenina není jen mrkev nebo brokolice

Zelenina by měla zaujmout v jídelníčku dětí významné místo a neměla by být jen doplňkovým druhem potravy. Kromě toho, že se budete snažit dětem nabízet zeleninové příkrmy, myslete také na pestrost. Vyzkoušejte i méně klasické druhy zeleniny jako jsou např:

  • chřest,
  • špenát,
  • cuketa,
  • patison,
  • lilek,
  • dýně.

Na trhu je spousta druhů vhodné zeleniny, stačí se jen rozhlédnout a vymyslet, co z ní připravit. Začínáte s příkrmy a nevěříte kupované zelenině? Vyzkoušejte zeleninové příkrmy tzv. „první lžičky“, u kterých máte 100% jistotu, že zelenina je z pečlivě kontrolovaných a vybraných surovin a splňuje přísné normy pro dětskou výživu.

3 rady pro začátky s příkrmy:

  1. A jak dítě přesvědčit, aby nabízenou zeleninu snědlo? Nepanikařte, když poprvé sousto vyplivne, je to zcela normální.
  2. Opakování – matka moudrosti - než dítě jakoukoli chuť přijme, potřebuje třeba i 15 opakování. Hlavně nenutit - nikdy dítě nenuťte do jídla za každou cenu, raději chvíli počkejte a pak to zkuste znova.
  3. Jděte příkladem - vytrvejte, jděte příkladem a jezte zeleninu spolu s dětmi, uvidíte, že je přesvědčíte a výsledek se dostaví.