Zdravější alternativa k vánočnímu cukroví

Krok první Rozpálíme troubu

Předehřejeme troubu na 160°C a plech vyložíme pečicím papírem. 

Krok druhý Příprava těsta

Vyšleháme změklé máslo s třtinovým cukrem a vejcem. Do hladké pěny přidáme mouku smíchanou se skořicí a vypracujeme pružné, nelepivé těsto.

Tip: Smíchejte špaldovou mouku s obyčejnou v poměru 1: 1, pomůžete tak bříšku děťátka vstřebat více vlákniny.
Část másla můžete nahradit řepkovým olejem, který je nutričně a pro tepelnou úpravu vhodnější. Místo třtinového cukru můžete použít datlový sirup.

Krok třetí Tvoříme sušenky

Těsto vyválíme asi na 3 mm tlustý plát a vykrajujeme tvary dle libosti. Použít můžeme také vykrajovátko nebo raznici na sušenky.

Krok čtvrtý Pečeme

Vykrájené tvary pokládáme v dostatečných rozestupech na plech a pečeme 8–10 minut. Sušenky vytáhneme z trouby měkké, necháme je dojít na plechu a poté je přemístíme do uzavíratelné nádoby.

Krok pátý Podáváme

Sušenky jsou lahodné samotné, pokud k nim však přidáte jogurt či ovocné pyré, vytvoříte svému drobečkovi skvělou svačinku. A tip na závěr: sušenky chutnají báječně namáčené do vanilkového batolecího mlíčka či do ovocného smoothie!

Ani o Vánocích bychom to neměli se sladkostmi přehánět, proto nedoporučujeme podávat děťátku více než dvě sušenky.