Jak je to s užíváním léků při kojení? Přečtěte si v našem článku

Protože je kojení maximálně doporučováno a mateřské mléko kryje veškeré nutriční potřeby novorozence i kojence cca do 6 měsíců věku, pak se stejně, jako při užívání léků v těhotenství, musí klást důraz na větší přínos z užívání léku než je jejich riziko. Ne všechny léky však přestupují do mateřského mléka stejnou měrou. Obecně můžeme říci, že ideální je léky neužívat, ale samozřejmě existuje celá řada onemocnění, které se bez léčby neobejdou. Není ale časté, že by se kvůli užívání léků musela laktace uměle zastavit.

Při užívání léků při kojení je opět nutné se poradit s ošetřujícím personálem již v porodnici.

Některé léky snižují tvorbu mléka, některé naopak zvyšují. Nelze však předepsat žádný lék, který by tvorbu mléka zajistil, a to z důvodu možných výrazných nežádoucích účinků u matky i dítěte.

Jaká jsou obecná pravidla užívání léků při kojení?

Složení jednotlivých léků je složité a do mateřského mléka přestupují odlišně. Obecně ale můžeme říci, že není vhodné kojit v období největší koncentrace léku v mléce. Bývá to obecně mezi 1-3 hodinami s celou řadou výjimek. Ideální užívání vám sdělí váš ošetřující lékař. Většinou se léky podávají večer před nejdelší pauzou v kojení.

Místně- lokálně užívané léky jako například masti, je možné užívat běžně. Jejich význam pro kojence je zanedbatelný.

Maminka by se jen měla vyvarovat dezinfekce s obsahem jodu.

Informujte lékaře o všech lécích, které užíváte. Někdy se dají nahradit jinou variantou, jako třeba léky na ředění krve, někdy se sníží jejich množství a jindy je jejich užívání relativně bezpečné.