Pokud vám pediatr doporučil, abyste své miminko začala přikrmovat kojeneckým mlékem, nebo zkrátka z nějakého důvodu kojit nemůžete, připravte se na to, že vašemu miminku nějakou dobu potrvá, než si na nový způsob krmení zvykne.

Jak přikrmovat, když stále kojíte?

Děťátko můžete začít dokrmovat vhodným alternativním způsobem jako je např. pomocí:

  • lžičky,
  • hrnečku
  • nebo tzv. suplementoru.

V takovém případě se zkuste poradit s laktační poradkyní, jak na to. Možná, že se rozhodnete pro krmení z kojenecké láhve, avšak ta je méně vhodná, zejména pokud stále kojíte a k tomu začínáte přikrmovat, anebo pokud dočasně přikrmujete miminko kojeneckým mlékem a ke kojení se hodláte navrátit. Pokud se i tak rozhodnete pro krmení pomocí dětské lahvičky a ať už je důvod pro krmení kojeneckým mlékem jakýkoliv, budete muset děťátko na krmení z lahvičky nejprve naučit.

Zvykání na lahvičku a novou chuť

Některé děti mohou mít problémy s přechodem na jiné mléko než od maminky. Buď lahvičku odmítají vzít „na milost“ a raději budou dobrovolně hladovět, nebo mléko sice vypijí, ale mají po něm jinou barvu a frekvenci stolice, nafouknuté bříško atd.

Dejte svému dítěti čas, aby si na lahvičku zvyklo.

Mnoha maminkám takový pohled drásá srdce a raději dají na radu kamarádek a začnou ihned zkoušet různá kojenecká mléka bez konzultace s lékařem. Je třeba si však uvědomit, že přechod z mateřského mléka na kojeneckou výživu je pro kojence velká změna, na kterou si musí postupně zvyknout, a je úplně normální, že dítě první mléko odmítá. Koneckonců, kdo má rád velké změny?

5 rad, jak naučit děťátko na lahvičku

  1. S učením začněte ideálně tehdy, když jste vy i děťátko ničím nerušeni a ve známém prostředí, ve kterém se oba cítíte bezpečně. Ideálně tedy tehdy, když už vaše děťátko nepláče hlady a není jinak rozrušené.
  2. Věnujte pozornost výběru vhodného dudlíku a lahve - brzy si najdete tu, která bude vašemu děťátku i vám vyhovovat (pro batolata už můžete vybrat rovnou hrneček s náustkem).
  3. Zvolte vhodnou velikost dírky v dudlíku - děťátko se musí při pití trochu namáhat, aby byl uspokojený jeho sací reflex.
  4. Z lahvičky držené svisle dudlíkem dolů by mělo kojenecké mléko jen pomalu odkapávat.
  5. Děťátku dejte bryndáček nebo plenku a položte si je krčkem na ohyb paže. Lahvičku držte tak, aby byl dudlík stále plný mléka a děťátko nepolykalo vzduch nebo pěnu z mléka. 

Vyzkoušet můžete také anti refluxní savičku. Nebude polykat tolik vzduchu, což zmírní ublinkávání i nadýmání.

Ublinkávání, koliky nebo vyrážka?

Má vaše děťátko po mléku vyrážky, přehnaně ublinkává, pláče, začalo mít koliky, problémy se stolicí/vyprazdňováním či s nadýmáním?

Nejjistějším řešením je návštěva pediatra. V případě vyrážky či dalších výše uvedených nepříjemností se může jednat o alergii na bílkovinu kravského mléka anebo o intoleranci laktózy, případně obojí. V takovém případě vám lékař doporučí používat speciální mléko při alergii na kravské mléko (často označovaná jako Allergy Care nebo Allergy digestive care).

V některých případech však může jít o to, že miminko potřebuje jen čas, aby objevilo techniku pití z lahvičky a chuť nového mlíčka.