Dopřejte svému miminku správné podmínky, pro zdravý vývoj.

Miminka se rodí nahá

U maminky v bříšku neznala co je to gravitace. Své tělo a končetiny si začnou po porodu postupně uvědomovat. V prvním měsíci si ponechávají z bříška flexní držení, což znamená, že ručičky a nožičky jsou skrčené. Tato flexe se bude postupně uvolňovat. Na konci druhého měsíce by mělo být miminko již uvolněné a ležet se všemi končetinami na podložce. Díky správnému posílení a zapojení svalů trupu je začne symetricky zvedat nad tělo. Přirozená poloha miminka na konci třetího měsíce vypadá tak, že dítě leží se zvednutýma nohama nad bříškem a ruce má nad hrudníčkem.

Zvednout ručičku nebo nožičku je pro ně ze začátku velmi těžké. Když je miminko ještě navíc oblečeno v pevném oblečení, jako jsou například různé džínečky a kalhoty, které se dnes již dělají i na novorozence, nemůže tak správně pracovat se svým tělem.

Děti, které mají vrozené nižší svalové napětí, tak toto oblečení nemohou absolutně překonat.

Proto je pro miminko nahota velmi důležitá. To, že leží na zádech a chodidlem si osahává druhou nožičku, mu pomáhá ne jen posilovat svaly nohy, ale také si své končetiny lépe uvědomovat.

V poloze na bříšku je pro dítě nahota základ.

Velkou chybou je pokládání dítěte na bříško s plenkou. Plenka je pro dítě obrovskou překážkou, která mu brání přenést těžiště těla na pánev a zvládnout tak postupně první vzpřímení. Pokud dáváme dítě na bříško na gumovou podložku, nesmí být oblečené. Lokýtky by mu klouzaly a rozjížděly se do stran a tím by opět nemohlo dítě zvládnou správné, takzvané pasení koníčků.

Doporučuji miminku v prvních třech měsících dopřát stabilní a teplou podložku, například v podobě péřového hnízdečka, které bude udržovat stálou teplotu dítěte a dopřát mu dostatek nahoty. Na hnízdečko pod miminko dáte jednorázovou nepromokavou podložku, kdyby se miminko počuralo. Do hnízdečka se miminko díky peří propadne a peří mu vytvoří ohraničení, které miminku pomůže ležet stabilně. Díky tomu bude pro dítě jednodušší začít zvedat nožičky a ručičky nad podložku a tím se začít vyvíjet symetricky.