V případě sladkostí jednoznačně platí: „čím později, tím lépe“. Naučíte-li své děťátko mlsat zdravě v útlém věku, pomůžete mu tím předcházet obezitě, cukrovce a zubnímu kazu.

Sladkým chutím se nejspíše nevyhnete – koneckonců jsou přirozenou součástí ovocné stravy – můžete ale kontrolovat jejich zdroj. Co třeba místo sušenky nabídnout dítěti sušené ovoce?

Jak na zdravé mlsání?

Možná si někdy říkáte „odkud to dítě bere tu energii“? Na rozdíl od dospělých, jejichž „motor“ je poháněn sacharidy, děti ke svému „řádění“ potřebují převážně tuky. Ze sacharidů jsou potom pro dětský organizmus nejdůležitější složité cukry. Ty jsou obsaženy v

K oslazení nápojů či potravin se používají cukry jednoduché – z tohoto pohledu neméně užitečné. Jak tedy zamezit zbytečnému mlsání?

Sladkosti nepoužívejte jako odměnu.

Sladká chuť je přirozenou součástí jídelníčku. Rozhodně by však neměla převažovat a neměl by se na ní vytvořit návyk. Pokud ale vaše děťátko přece jen zatouží po sladkém, mějte k dispozici ten správný zdroj. Řešením může být nakrájené čerstvé či sušené ovoce, mrkvový salát, anebo ovocné kapsičky. Vyzkoušet můžete i křupavé müsli s batolecím mlékem. K pití podávejte ideálně vodu nebo neslazené nápoje.

K oslazení nápojů či potravin se používají cukry jednoduché – z tohoto pohledu méně užitečné.