Takzvaným obdobím vzdoru si se svým dítětem projde každá maminka. Existuje mnoho přístupů a rad, ale jeden univerzální návod, jak toto období zvládnout, neexistuje - každé dítě je zkrátka jiné.

Kam se poděl váš malý andílek? Jestli si tuhle otázku často pokládáte, možná jste právě s vaším dítětem vstoupili do „období vzdoru“. Dobrou zprávou je, že dětský vztek a scény jsou projevem rozvíjející se inteligence. Málokterý rodič při nich ale zachová chladnou hlavu. Váš klid je přitom hlavním klíčem k úspěchu. Potřebujete-li poradit s výchovou batolete, neváhejte se na nás obrátit. Držíme vám palce!


Jak na malého vzteklouna?

Strategií, jak se vyrovnat s „obdobím vzdoru“ je asi tolik, jako dětí na této planetě. Každá rodina je jiná. To, co funguje kamarádce, nemusí fungovat u vás. Neznamená to ale, že byste se neměla nechat inspirovat. O jakých přístupech můžete uvažovat?

  • Dítě je naším zrcadlem – než dítě pokáráte, začnete u sebe. Pokud se často rozčilujete, možná vás jen kopíruje.
  • Předcházejte vztekům – informujte dítě o tom, co se chystáte udělat: „Tu hračku si nech klidně v ruce. Nebudu ti ji brát. Ale potřebovala bych tě přebalit. Pomůžeš mi s tím?“
  • Očekávejte odpověď – to, že batole nemluví, neznamená, že nekomunikuje. Všímejte si jeho signálů a hledejte, co skutečně potřebuje.
  • Stanovte hranice – zkuste to třeba takto: „Ne, do počítače se nebouchá. Můžeš z něj ale setřít prach. Podívej, tamhle je hadřík.“
  • Přerušte vztek – pokud se dítě dostane do amoku, pokuste se jej přerušit. Jakékoli domlouvání v tuto chvíli stejně neuslyší. Někteří rodiče jej zhoupnou na rukách, jiní se pokusí obrátit jeho pozornost jiným směrem – třeba na prolétajícího motýla.
  • Chvalte – jestliže se batole zachovalo správně, pochvalte jej.

Podařilo se vám objevit, co platí na vaše dítko? Inspirujte ostatní maminky a přidejte příspěvek. Nebo naopak ostatní uklidněte, že je to všude stejné, a pošlete fotku nebo video vašeho malého vzteklounka.