Kaši určitě oceníte v případě, kdy potřebujete pro vaše děťátko připravit zdravou snídani nebo chutnou večeři. Přidávání obilovin k mléčné výživě je ideální kombinace pro vaše děťátko.

Po zelenině a masu je načase, aby dítě ochutnalo i obilné příkrmy, zpočátku rýžové a kukuřičné bez příchuti, které mají jemnou konzistenci a jsou lehce stravitelné. Postupně začněte zařazovat i vícezrnné kaše s lepkem (pšeničné, ovesné atd). Včasné zavedení obilnin s lepkem do kojenecké stravy může snížit riziko výskytu celiakie v pozdějším věku.

Kdy zařadit lepek?

Potraviny s obsahem lepku je z tohoto důvodu nejvhodnější zařadit do jídelníčku dítěte hned s prvními příkrmy, ideálně ještě během kojení, a ne později než po ukončeném sedmém měsíci věku děťátka (Výbor ESPGHAN, 2008). Stačí, když svému malému neposedovi dáte v rámci zavádění obilných příkrmů pár lžiček dětské krupicové kaše s věkovým určením.

Kaši mají děti rády

Napoprvé můžete zkusit přidat nemléčnou kojeneckou kaši do mateřského mléka nebo do mléčné výživy, kterou dítě dobře zná. Miminko se na vás možná zvědavě podívá. To je dobré! Co to je? Známá chuť v něm probudí důvěru. Další příchuti si tak snadněji oblíbí.

Pokud se vám dobře daří, zkuste dítěti dát do ruky vlastní lžičku. To je pokrok! Možná bude celé zapatlané, ale jeho upřímná radost z nově nabité samostatnosti obměkčí i ty největší milovníky pořádku. Postupně se tak naučí samostatnému krmení.

Snadná a rychlá příprava

Kaše si snadno zamilují nejen děti, ale i rodiče. Příprava tohoto pokrmu je totiž snadná a rychlá. Stačí dle návodu smíchat kojeneckou kaši s převařenou kojeneckou vodou (v případě mléčné kaše) anebo s mateřským či kojeneckým mlékem (u nemléčných kaší) – a může se podávat! 

Máte-li alergii v rodině, můžete sáhnout po speciálním HA mléku (s částečně hydrolyzovanými bílkovinami).

Dětské kaše obsahují nejen různé druhy obilovin, ale také nejrůznější ovocné příchuti. Jakmile si miminko trochu zvykne, nebojte se experimentovat a najít si váš oblíbený druh. Kaše navíc přímo lákají k ozdobení! Později můžete přidat dekorace z ovoce anebo na kaše namalovat veselý obličej z ovocné přesnídávky.