Výběr křestního jména pro vaše děťátko je vzrušující a velmi osobní záležitost, která vyžaduje spoustu pečlivých úvah, protože jméno, které vašemu děťátku dáte, ho bude provázet celý život. Nevadí, když se hned nedohodnete na jednom konkrétním jménu, mějte ale na paměti, že by to měla být zábava. Níže naleznete pár tipů, jak vybrat vašemu děťátku to nejvhodnější jméno.

Jak vybrat jméno pro dítě?

Na papír si napište seznam vašich oblíbených jmen a čas od času si jej znovu projděte. Možná časem zjistíte, že některá jména se vám už tolik nelíbí, a že se naopak třeba objevila nějaká nová, která na seznam doplníte. Vůbec nevadí, že máte ještě plný seznam jmen a termín vašeho porodu se kvapem blíží. Spousta lidí se nedokáže rozhodnout dříve, než své děťátko uvidí na vlastní oči. Ať už ale vyberete jakékoli jméno, je důležité, abyste se na něm s partnerem shodli a abyste se shodli i na čase, kdy jej oznámíte ostatním.

11 tipů, jak postupovat při výběru dětského jména

  • Podívejte se do knížek a na internet a zkuste načerpat inspiraci.
  • Je ve vašem okolí někdo, koho byste si chtěla připomínat?
  • Jsou ve vaší rodině nějaká tradiční jména, která se dědí z rodičů na děti ?
  • Chcete dát vašemu dítěti tradiční české jméno, jméno převzaté nebo jméno cizí, případně mezinárodní, které má stejný tvar ve více jazycích? 
  • Poslední varianta je vhodná, je-li váš partner cizinec nebo je velká šance, že se v průběhu života budete s dítětem stěhovat do zahraničí. Zamyslete se např. nad mezinárodními jmény jako Anna, Robert, Martin nebo Ráchel. 
  • K tradičnímu českému příjmení se nebude pravděpodobně moc hodit exotické křestní jméno a naopak.
  • Bude se vám a později i vašemu dítěti líbit jméno běžně se vyskytující nebo chcete být originální? 
  • Každopádně to musí být jméno zapsané v některém platném kalendáři, s ověřením vám pomohou na matrice.
  • K delším příjmením se hodí kratší křestní jména a naopak.
  • Je váš seznam dlouhý jako Vltava? Pak můžete vyřadit jména, jejichž svátek připadá na období kolem plánovaného data narození, nebo kolem Vánoc. Děťátko to ocení. Nenechte se tím však svazovat, aby vám neuniklo favorizované jméno.
  • Pokud budete chtít svému děťátku dát více křestních jmen, zkuste různé kombinace jmen, která se vám líbí. Některá spojení 2 křestních jmen znějí úplně jinak, než když je každé jméno samostatné. Rozhodněte se pak také, které jméno bude jako první a zda budou křestní jména spojena pomlčkou nebo ne.

Když si už nějaké jméno vyberete, pořád si jej opakujte a vyslovujte spolu s příjmením děťátka – mělo by vám dobře znít, neměly by se opakovat stejné hlásky na konci křestního jména a na začátku příjmení, mělo by se dobře vyslovovat. Zkuste si také, jak znějí zdrobněliny vašeho vyvoleného jména a jak budete chtít vaše děťátko oslovovat. Ale vězte, že do matriční knihy nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá a domácká.

Originální jméno pravděpodobně řadě lidí utkví v paměti a vaše dítě bude vystupovat z řady. Na druhou stranu ne vždy je to žádoucí, zvláště nevíte-li, zda dítě nebude introvert.

Pokud se stále nemůžete s partnerem shodnout na jednom křestním jménu, dejte si něco dobrého k jídlu, udělejte si pohodlí a zkuste to za chvíli znovu. Nebo třeba za týden, až opadnou vášně. Držíme vám palce při výběru jména vašeho dítěte!

A pro uklidnění. Ať už si jméno vyberete jakékoliv, pravděpodobně nakonec své dítě budete oslovovat jinak. Mezi přáteli máme Martina, kterému maminka do dospělosti neřekne jinak než Matýsek, nebo kamarádku Lucii, které rodiče od malinka říkají Bambulo, a už jí to asi zůstane. Letos totiž maturuje.