Vaše děťátko oslavilo třetí rok? Papá již téměř vše, ale batolecí mlíčko mu pořád moc chutná? Víte, do kdy batolecí mléko podávat a jaké to s sebou nese výhody? Vše se dozvíte v tomto článku.

“Mami, chci mlíčko!” Jaké mléko podávat tříletým gurmánům?

Potřeby malých bříšek tříletých nezbedů

I pro děti ve třech letech je stále důležitá vyvážená kombinace živin. V tomto věku je už dětský jídelníček velmi bohatý, ale díky rychlému vývoji mají malí strávníci stále vysoké nároky na přísun různých vitamínů a minerálů. Ve třech letech potřebují přijmout vedle vápníku a železa například až 4x více vitamínu D než dospělý1.

 

Jak na kravské mléko?

Řada z potřebných vitamínů a minerálů se přirozeně vyskytuje i v kravském mléce, ale právě železo a vitamín D jsou dva důležité prvky, kterých kravské mléko obvykle nemá dostatek. Kvalita a obsah některých vitamínů v kravském mléce závisí na mnoha faktorech. Například na ročním období, krmivu kraviček nebo na tom, zda se mohou pást. Kvalitu ovlivňuje i způsob jeho zpracování. Neznamená to, že byste se měli kravskému mléku zcela vyhýbat. Určitě ho můžete v menším množství používat od jednoho roku vašeho jedlíka při vaření nebo na zjemňování pokrmů. Doporučuje se používání především jeho plnotučné varianty nejméně do 2 let věku dítěte.

Jaké mléko pít?

I když se na první pohled může zdát, že je mléko jako mléko, nenechte se zmást. Například batolecí mléka Hami jsou speciálně uzpůsobena tak, aby pomáhala naplnit výživové potřeby našich nejmenších. Jsou vyrobena na základě vysoce kvalitního kravského mléka, ale jejich složení i obsah živin jsou přizpůsobeny nutričním potřebám malých dětí. I ve třetím roce děťátka pomáhá batolecí mléko přispět při sestavování nutričně vyváženého jídelníčku.

Pro naše tříleté mlsouny vyvinula značka Hami speciálně přizpůsobené dětské mléko. Unikátní složení OptiNutri s prebiotiky GOS/FOS je přizpůsobené potřebám bříška vašeho děťátka a dodá mu tak vitamíny a minerály důležité pro podporu jeho přirozeného a zdravého vývoje2. Díky němu v kombinaci s vyváženým jídelníčkem, zajistíte vašemu gurmánovi dostatečný přísun vitamínů  C a D a vápníku. Navíc neobsahuje žádné nežádoucí látky jako jsou konzervanty, barviva, ani zvýrazňovače chuti3 a dětským bříškům moc chutná! A oproti kravskému mléku obsahuje významně vyšší množství vitamínu D a železa, které váš malý čipera stále moc potřebuje.

 

Dětské mléko Hami je tady pro velké nároky malých bříšek Vašich gurmánů. Dobrou chuť!

 

1v přepočtu na kilogram hmotnosti těla v souladu s Referenčními hodnotami pro příjem živin DACH (Společnost pro výživu, z.s.), 2019, Společnost pro výživu ČR: Výživové doporučené dávky (DACH) – referenční hodnoty pro příjem živin, Výživa servis s. r. o., 2011.

2Dětské mléko Hami obsahuje vitamin D a vápník potřebné pro správný růst a vývin kostí u dětí, vitaminy C a D přispívající k normální funkci imunitního systému.

3 stejně jako všechna dětská mléka a dětská výživa dle požadavků legislativy.

Kojení je nejlepším způsobem výživy dětí. Batolecí mléka a dětské mléko mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Způsob použití a další informace na obalech a www.klubmaminek.cz. Potravina pro zvláštní výživu.