Vaše batolátko roste jako z vody a právě oslavilo první narozeniny? S vývojem se mění i jeho potřeby, ale nároky malého bříška jsou stále veliké. Pokud děťátko krmíte batolecím mlékem nebo o batolecím mléku teprve přemýšlíte, víte, jaké má výhody a jak je odlišné od kravského mléka? Pojďme se tedy na mlíčka podívat blíže.

Batolecí vs. kravské mléko po prvních narozeninách

 

Potřeby malých bříšek

Po prvních i druhých narozeninách potřebuje děťátko díky rychlému růstu a výdeji energie přijmout dokonce 3x více vápníku a 2x více železa, až 4x více vitamínu D a 2,5x více jódu než dospělý*! Vápník mu pomáhá podporovat správný růst a vývoj kostí, vitamín D zase imunitu a železo spolu s jódem napomáhají správnému vývoji jeho mozku a poznávání. Jídelníček batolete by v jeho dvou letech měl být pestrý a vyvážený. Kromě masa, ovoce a zeleniny by měl obsahovat i dostatek cereálií, vajec, luštěnin a právě mléka a mléčných výrobků.

Výhody batolecích mlék

Batolecí mléka v tomto věku pořád značně přispívají k vyvážené stravě vašeho děťátka. Musí obsahovat potřebné živiny, které malé dítě potřebuje pro podporu zdravého vývoje. Určitě neuděláte chybu při výběru batolecího mléka Hami pro děti od ukončeného 12. a 24. měsíce, které jsou šitá na míru nárokům malých bříšek vašich nezbedů. Mají jedinečné složení OptiNutri s prebiotickou vlákninou GOS/FOS. S pomocí těchto jedinečných batolecích mlék zajistíte společně s vyváženým jídelníčkem vašemu gurmánovi dostatečný přísun železa, jódu, vitamínu A, C a D a vápníku  - tedy živin důležitých pro podporu jeho zdravého růstu a vývoje**.

 

A jak na kravské mléko?

Řada z potřebných vitamínů a minerálů se přirozeně vyskytuje i v kravském mléce, ale právě železo a vitamín D jsou dva důležité prvky, kterých kravské mléko obvykle nemá dostatek. Kvalita a obsah některých vitamínů v kravském mléce závisí na mnoha faktorech. Například na ročním období, krmivu kraviček nebo na tom, zda se mohou pást. Kvalitu ovlivňuje i způsob jeho zpracování. Neznamená to, že byste se měli kravskému mléku zcela vyhýbat. Určitě ho můžete v menším množství používat při vaření nebo na zjemňování pokrmů pro malé jedlíky. Doporučuje se používání především jeho plnotučné varianty nejméně do 2 let věku dítěte.

Batolecí mléka Hami jsou tu pro velké nároky malých bříšek vašich gurmánů. Dobrou chuť!

*v přepočtu na kilogram hmotnosti těla v souladu s Referenčními hodnotami pro příjem živin DACH (Společnost pro výživu, z.s.), 2019, Společnost pro výživu ČR: Výživové doporučené dávky (DACH) – referenční hodnoty pro příjem živin, Výživa servis s. r. o., 2011.

**Batolecí mléka Hami obsahují vitamin D a vápník potřebné pro správný růst a vývin kostí u dětí, železo a jod pro normální vývoj mozku – přispívající k rozvoji poznávacích funkcí. Obsahují vitamíny A, C a D přispívající k normální funkci imunitního systému.

Kojení je nejlepším způsobem výživy dětí. Batolecí mléka a dětské mléko mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Způsob použití a další informace na obalech a www.klubmaminek.cz. Potravina pro zvláštní výživu